Πώς θα αντιμετωπίσετε τη ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

Πώς θα αντιμετωπίσετε τη ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

«Η χειρουργική αποκατάσταση της ρήξης χιαστού με χρήση του επιγονατιδικού τένοντα, χωρίς τη χρήση συνθετικών ή άλλων μοσχευμάτων, αποτελεί  μια εξαιρετική προοπτική τόσο για τους αθλητές, οι οποίο ασχολούνται με αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ ή το σκι και υφίστανται συχνά ρήξη του προσθίου χιαστού  συνδέσμου, όσο και για το ευρύ κοινό», τονίζει ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Γεώργιος-Ελευθέριος Κατσιφαράκης.

«Σήμερα», συνεχίζει ο Κατσιφαράκης, «όλα τα προβλήματα που δημιουργούσε στο παρελθόν η λήψη του επιγονατιδικού τένοντα όπως ο πόνος στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος, έχουν λυθεί  και πλέον οι εξειδικευμένοι ιατροί μπορούν να τον εντάσσουν στη χειρουργική πρακτική τους, με κύριο πλεονέκτημα τη γρήγορη αποκατάσταση και σταθεροποίηση της άρθρωσης».

Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού πρέπει να χειρουργείται το συντομότερο δυνατόν, αν η δυσλειτουργία της άρθρωσης επηρεάζει και εμποδίζει τις καθημερινές δραστηριότητες, ή την προπόνηση αν η δραστηριότητα είναι αθλητική. Συγχρόνως ο στόχος είναι να αποφευχθεί η πρόωρη φθορά (οστεοαρθρίτιδα) και να κινηθεί και πάλι φυσιολογικά η άρθρωση του γόνατος. Ο χειρουργημένος ασθενής μπορεί σε δέκα μέρες να βαδίζει χωρίς υποστήριξη.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την επέμβαση στον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο, είναι αναγκαίο να ακολουθηθεί πρόγραμμα φυσικοθεραπείας, προκειμένου να ανακτηθεί πλήρως το εύρος της κίνησης. Με την εξέλιξη της ιατρικής, αλλά και της τεχνολογίας που βοήθησε ώστε να κατασκευαστούν ειδικά εργαλεία, όλες οι αρθρώσεις μπορούν να αρθροσκοπηθούν, με το 80%  των σχετικών επεμβάσεων να αφορούν στο γόνατο και 20% στην αντίστοιχη άρθρωση του ώμου.