Πως θα αποκτήσετε «πολλά χρόνια ζωής με υγεία»;

Πως θα αποκτήσετε «πολλά χρόνια ζωής με υγεία»;

Για να «πιάσει» τόπο η ευχή «χρόνια πολλά, με υγεία» οι επιστήμονες της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας συνιστούν να εντάξουμε τον υγιεινό τρόπο ζωής στους στόχους μας για τη νέα χρονιά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας, δρα Άντριου Γκάρμαν, οι επτά συνήθειες είναι:

Αποφυγή των ροφημάτων, χυμών και αναψυκτικών με προσθήκη ζάχαρης.

Έλεγχος για προδιαβήτη. Η ΑΜΑ σε συνεργασία με άλλους ιατρικούς οργανισμούς των ΗΠΑ δημιούργησαν ένα εύκολο online τεστ (στα αγγλικά) που δείχνει πόσο κινδυνεύετε να εκδηλώσετε διαβήτη τύπου 2, υπολογίζοντας τις πιθανότητες που έχετε να πάσχετε από προδιαβήτη, δηλαδή την πρόδρομο κατάσταση του διαβήτη τύπου 2.

Συστηματική γυμναστική. Αν είστε υγιείς και ηλικίας 18-65 ετών, φροντίστε να γυμνάζεστε με μέτρια ένταση (π.χ. περπάτημα με γρήγορο βήμα) πέντε ημέρες την εβδομάδα επί τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε φορά ή με υψηλή ένταση (π.χ. τζόγγινγκ) τρεις φορές την εβδομάδα επί 20 λεπτά κάθε φορά. Αν δεν είστε υγιείς ή είστε ηλικιωμένοι, συμβουλευθείτε πρώτα τον γιατρό σας.

Μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων. Και μείωση της κατανάλωσης άλατος. Προτιμότερο είναι να τρώτε φαγητό που θα μαγειρεύετε εσείς, στο οποίο θα προσθέτετε ελάχιστο αλάτι.

Προσεγμένη κατανάλωση αλκοόλ. Για τις γυναίκες συνιστάται έως ένα ποτό την ημέρα και για τους άνδρες έως το πολύ δύο ποτά την ημέρα.

Διακοπή του καπνίσματος.

Αποφυγή του παθητικού καπνίσματος (στο σπίτι, στο αυτοκίνητο ή/και στον χώρο εργασίας, στα εστιατόρια κ.λπ.).