Πώς θα βάλετε τα όριά σας στους άλλους και θα λέτε «όχι»

Πώς θα βάλετε τα όριά σας στους άλλους και θα λέτε «όχι»

Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να πουν «όχι» σε φίλους, συγγενείς ή συνεργάτες. Ομως, σύμφωνα με τον ψυχολόγο Μάρκο Στυλιανού, είναι σημαντικό να αρνούμαστε και να λέμε «όχι» όταν αυτό είναι απαραίτητο, έτσι ώστε να προστατέψουμε τα όρια μας και να διατηρήσουμε τις προσωπικές μας προτεραιότητες.

Παρακάτω είναι οχτώ τρόποι για να πούμε «όχι» αποτελεσματικά και να βάλουμε τα όρια μας έξυπνα.

Για παράδειγμα αν ένας φίλος ζητήσει να δανειστεί το αυτοκίνητο σας και νιώθετε άβολα με την ιδέα, μπορείτε να είστε ευθείς και να του πείτε κατηγορηματικά ‘όχι’, ή να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε από τις παρακάτω κατηγορηματικές μεν, αλλά διπλωματικές δε, εκφράσεις για να δηλώσετε τα όρια σας.

Προτιμώ να είμαι ο μόνος που οδηγεί το αυτοκίνητο μου.

-Προτιμώ να μη δανείζω το αυτοκίνητο μου.

-Όταν δανείζω το αυτοκίνητο μου αγχώνομαι τόσο που δεν το αντέχω.

-Το να δανείζω το αυτοκίνητο μου δε μου είναι ευχάριστο, δε μου αρέσει.

-Είναι σημαντικό για εμένα να κρατήσω το αυτοκίνητο για προσωπική χρήση.

-Νιώθω (κάπως) άβολα να αφήνω άλλους να οδηγούν το αυτοκίνητο μου.

-Έδωσα την υπόσχεση στον εαυτό μου να μην αφήνω άλλους να οδηγήσουν το αυτοκίνητο μου.

Όλα τα παραπάνω παραδείγματα, σύμφωνα με τον κ. Στυλιανού, είναι δηλώσεις που εστιάζονται στο πως νιώθω εγώ και είναι δηλώσεις οι οποίες δυσκολεύουν τον αποδέκτη να διαφωνήσει και να επιχειρηματολογήσει. Αν κάποιος παρόλα αυτά επιμένει να σας πιέζει να κάνετε αυτό που θέλει, συνεχίστε να επαναλαμβάνετε την άρνηση σας με οποιοδήποτε συνδυασμό των παραπάνω δηλώσεων, χρησιμοποιώντας με τον ίδιο τρόπο το επίκεντρο των προτάσεων σας στο τι νιώθετε σε σχέση με το θέμα. Επιμείνετε έως ότου να γίνει αντιληπτό ότι πραγματικά εννοείτε αυτό που λέτε. Η σταθερότητα σας είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία στην επίτευξη του στόχου σας.

Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο επικοινωνίας ‘σκωτσέζικο ντους’ (ζεστό – κρύο – ζεστό), ώστε να αρνηθείτε σε ένα άτομο με ήπιο τρόπο. Αυτή η μέθοδος ξεκινά με μια θετική – ζέστη δήλωση, δηλώνει ‘όχι’ διπλωματικά στην αρχή και καταλήγει με μια ακόμη θετική δήλωση στο τέλος.

Για παράδειγμα:

‘Καταλαβαίνω πως χρειάζεστε ένα αυτοκίνητο για αυτό το Σαββατοκύριακο – “ζέστη”. Δυστυχώς ,δε νιώθω άνετα να δανείζω το αμάξι μου – “κρύο”.

Ελπίζω να βρείτε μια λύση – “ζέστη”.

Η τελευταία τεχνική είναι πολύ αποτελεσματική σε πολλά επίπεδα. Αρχικά όπως είπαμε και προηγουμένως γιατί εστιάζεστε στο τι νιώθετε, αλλά παράλληλα δείχνετε στο συνομιλητή σας ότι δεν σας είναι αδιάφορο το αίτημα και ότι συμπάσχετε με το πρόβλημά του.

Share Button