Πόσα χρωστάει ο ΕΟΠΥΥ σε κλινικές, διαγνωστικά, ιδιώτες γιατρούς και φαρμακευτικές;

Πόσα χρωστάει ο ΕΟΠΥΥ σε κλινικές, διαγνωστικά, ιδιώτες γιατρούς και φαρμακευτικές;

Πάνω από 1,1 δισ. είναι το χρέος του ΕΟΠΥΥ προς τις επιχειρήσεις Υγείας, σύμφωνα με τον βουλευτή Λάρισας Κώστα Μπαργιώτα. Για τον λόγο αυτό, ο βουλευτής Λάρισας, κ. Κώστας Μπαργιώτας, ρωτά τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, αν θα υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση προς τον ΕΟΠΥΥ, από πού θα αντληθούν οι πόροι, καθώς και αν υπάρχει ενδεχόμενο πρόσθετων περικοπών συντάξεων ή περαιτέρω αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.

Παρά τις πληρωμές που έγιναν τους προηγούμενους μήνες από την πρόσθετη χρηματοδότηση που έλαβε ο ΕΟΠΥΥ δυνάμει του άρθρου 52 του Ν. 4430/2016 για «εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ ως καθολικού διαδόχου των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης», τα χρέη του Οργανισμού εξακολουθούν να είναι υπέρογκα, τονίζει ο βουλευτής, προσθέτοντας:

Με βάση πρόσφατο δημοσίευμα του capital.gr «Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις ιδιωτικές εταιρείες της Υγείας (κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, ιδιώτες γιατρούς, φαρμακευτικές) ξεπερνούν το 1,1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τον Ιούλιο του 2016- οπότε και εκταμιεύτηκε μέρος της δόσης από την ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων- μέχρι το Δεκέμβριο, δόθηκαν στον ΕΟΠΥΥ 674 εκατ. ευρώ, από τα οποία στους ιδιώτες πληρώθηκαν 503 εκατ.

Εντούτοις, παρά τη μείωση των ληξιπρόθεσμων, φορείς της αγοράς αναφέρουν πως δεν βελτιώθηκε ο χρόνος που γίνονται οι πληρωμές. Η τελευταία ενημέρωση εκ μέρους του Οργανισμού ήταν πως προχωρά η διαδικασία πληρωμής όλων των παρόχων για τον μήνα Σεπτέμβριο (για δαπάνες που υποβλήθηκαν τον Οκτώβριο του 2016). Παράλληλα οριστικοποιήθηκε η πληρωμή 42 εκατ. ευρώ, προς τους συμβεβλημένους ιατρούς, η οποία αφορά την εξόφληση του υπολειπόμενου ποσού (10%) για ιατρικές επισκέψεις της περιόδου 2012-2015».

Εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα παρουσίασε σε πρόσφατη συνεδρίαση (21/02/2017) της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Σ. Μπερσίμης.

Αναφέρθηκε –μεταξύ άλλων- σε θεαματική βελτίωση στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα νοσοκομεία και τους ιδιώτες παρόχους. Συγκεκριμένα, είπε «Το 2016 καταβλήθηκαν περισσότερο από 550 εκατ. σε αντίθεση με το 2015, που καλύφθηκε ένα κομμάτι περίπου στα 150 εκατ.. Άρα έχουμε μια αύξηση 350%.

Την ίδια αύξηση θα δούμε στο κομμάτι των καθαρών πληρωμών και του συνόλου. Βλέπουμε, ουσιαστικά, την περίοδο του 2016 στους ιδιώτες παρόχους, όπου σ’ αυτή την περίπτωση έχουμε μια αύξηση περίπου στο 60%. Έχουμε, δηλαδή, καλύτερη χρηματοροή σε όλο το κομμάτι της ιδιωτικής αγοράς, το οποίο φτάνει στο 60%. Αντίστοιχα, στο κομμάτι των οφειλών από τα φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. την περίοδο του 2016 καλύφθηκαν 980 εκατ. έναντι 180 εκατομμυρίων το έτος 2015, το οποίο, ουσιαστικά, έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στο κομμάτι της σημαντικής και ταχύτερης απορρόφησης, που έγινε στο κομμάτι της ειδικής χρηματοδότησης, που έλαβε ο οργανισμός για ληξιπρόθεσμες. Οι καθαρές ληξιπρόθεσμες οφειλές αυτή τη στιγμή του Οργανισμού από 1.367.000.000, πήγαν στα 711 εκατ… Δηλαδή, από 1. δις έχουν φτάσει, σχεδόν, στο μισό. Είμαστε, δηλαδή, μείον 48% και είναι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Οργανισμού και μόνο, χωρίς να λάβουμε υπόψη τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης».

Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, οι καθυστερήσεις οφείλονται στην εκκαθάριση των τρεχουσών και ληξιπρόθεσμων οφειλών, εντούτοις στελέχη της αγοράς της Υγείας κάνουν λόγο για μειωμένες αποδόσεις εισφορών από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο βουλευτής Λάρισας, κ. Κώστας Μπαργιώτας, ρωτά τον Υπουργό αν θα υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση προς τον ΕΟΠΥΥ, από πού θα αντληθούν οι πόροι, καθώς και αν υπάρχει ενδεχόμενο πρόσθετων περικοπών συντάξεων ή περαιτέρω αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.