ΠΟΣΚΕ: Πρόβλημα στη συνταγογράφηση οι συσκευασίες 14 και 28 δισκίων!

ΠΟΣΚΕ: Πρόβλημα στη συνταγογράφηση οι συσκευασίες 14 και 28 δισκίων!

Την άμεση επίλυση των σοβαρών επιπτώσεων που προκύπτουν από τον περιορισμό των ιατρών στην ποσότητα φαρμάκων σε συσκευασία των 28 ή 14 δισκίων, με μέγιστη επιτρεπτή χορήγηση 1 δισκίου ημερησίως, που δύνανται να συνταγογραφήσουν κάθε μήνα, ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ) από τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήριο Μπερσίμη, καθώς πρακτικά δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ετήσιες ανάγκες των ασθενών.

Ειδικότερα, δεδομένου ότι στo πλαίσιο του εξορθολογισμού δαπανών οι περιορισμοί στην ποσότητα αναγραφής φαρμάκων έτσι ώστε να αντιστοιχεί για κάθε μήνα η δοσολογία που αναγράφεται στη συνταγή βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, δημιουργείται πρόβλημα σε φάρμακα των οποίων η συσκευασία είναι σε κυτία των 28 ή 14 δισκίων και σε μέγιστη χορήγηση π.χ. 1 δισκίο ημερησίως, σύμφωνα με τις οδηγίες του φαρμάκου. Στην περίπτωση αυτή για να φτάνει ετησίως η ποσότητα των δισκίων για τον ασθενή πρέπει 1 φορά τον χρόνο να αναγράφονται στη μηνιαία συνταγή 2 κουτιά.

«Δυστυχώς, ενημερωθήκαμε, από αναφορές ασθενών στους ιατρούς τους, ότι τα φαρμακεία αρνούνται να εκτελέσουν μηνιαίες συνταγές που αναγράφουν 2 κουτιά και στις οδηγίες της συνταγής αναγράφεται ποσότητα ημερήσιας χορήγησης που επαρκεί το ένα κυτίο, όπως π.χ. κουτί με 28 δισκία και μέγιστη ημερήσια χορήγηση ένα δισκίο, αναφέροντας ότι δεν θα αμειφθούν από τον ΕΟΠΥΥ, λόγω της υπέρβασης της μηνιαίας συνταγής», σημειώνει στην επιστολή του προς τον ΕΟΠΥΥ ο Πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ κ. Φώτιος Πατσουράκος.

Λόγω αυτού του γεγονότος, κάποιοι ιατροί, για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς τους, αναγκάζονται να γράφουν ότι ο ασθενής παίρνει 2 δισκία ημερησίως, που φυσικά δεν είναι σωστό, αλλά γίνεται στα πλαίσια της πρακτικής για να εξυπηρετηθεί ο ασθενής και να μην μείνει χωρίς φάρμακα, με αποτέλεσμα να καλούνται σε απολογία από τον ΕΟΠΥΥ ή να επιβαρυνθεί ο ασθενής να τα αγοράσει με δικά του έξοδα, που, στους δύσκολους αυτούς οικονομικά καιρούς, είναι δυσβάστακτο.

Η ΠΟΣΚΕ επιδιώκει τη διευθέτηση του σοβαρού αυτού θέματος προς όφελος ασθενών, ιατρών αλλά και του ΕΟΠΥΥ «που εμφανίζεται ως διώκτης για ένα θέμα που είναι αμιγώς τεχνικό και όχι επιστημονικό και φυσικά ουδεμία σχέση έχει με την υπερσυνταγογράφηση που όλοι καταδικάζουμε», καταλήγει στην πρότασή του ο κ. Φ. Πατσουράκος.