Πόσο αλάτι επιτρέπεται καθημερινά; Νέες οδηγίες

Πόσο αλάτι επιτρέπεται καθημερινά; Νέες οδηγίες

Χωρίς αυτό τα φαγητά θα ήταν άνοστα. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που αποκαλείται και λευκός χρυσός. Ο λόγος για το αλάτι το οποίο κατά καιρούς μπαίνει στο μικροσκόπιο των ειδικών. Όπως προκύπτει από τις έρευνες η υπερκατανάλωσή του προκαλεί προβλήματα στην υγεία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες από τις ΗΠΑ σχετικά με την επιτρεπόμενη ημερήσια κατανάλωση αλατιού ισχύουν τα ακόλουθα:

Παλιά οδηγία: Περιορίστε την κατανάλωση νατρίου (αλατιού) στα 2.300ml/ημέρα εκτός από εκείνους που είναι 50 ετών και πάνω, οι οποίοι πρέπει να μειώσουν ακόμα περισσότερο την κατανάλωση αλατιού στα 1.500ml/ημέρα.

Νέα οδηγία: Οι ενήλικες και τα παιδιά άνω των 14 ετών πρέπει να μην ξεπερνούν τα 2.300ml αλατιού την ημέρα και τα παιδιά που είναι κάτω των 14 ετών πρέπει να καταναλώνουν ακόμα λιγότερο αλάτι.

Για να έχετε μία αίσθηση της ποσότητας που αντιστοιχεί στα 2.300ml νατρίου, σκεφτείτε ότι δεν πρέπει να ξεπερνάτε την μία κουταλιά του γλυκού αλάτι την ημέρα.

Για να υπολογίζετε κάθε φορά πόσο περίπου αλάτι έχει ένα σνακ ή ένα γεύμα σας, πρέπει να συμβουλεύεστε τις διατροφικές πληροφορίες στην ετικέτα του προϊόντος για τις τιμές νατρίου (sodium στα αγγλικά).

Στο ακόλουθο γράφημα, μπορείτε να δείτε τις πηγές από τις οποίες οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουμε αλάτι μέσω της διατροφής τους καθημερινά

αλάτι

Share Button