Πόσο αλάτι κάνει κακό στην καρδιά;

Πόσο αλάτι κάνει κακό στην καρδιά;

Μπορεί να κάνει πιο νόστιμα τα φαγητά αλλά η κατανάλωσή του θέλει ακόμη περισσότερη προσοχή, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Φινλανδοί ερευνητές που μελέτησαν πάνω από 4 χιλιάδες ενήλικες,βρήκαν ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερο αλάτι, παρουσίαζαν 110% πιθανότητα να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια στο μέλλον.

Όπως είναι γνωστό, οι έρευνες έχουν ήδη συνδέσει το αλάτι με υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά η νέα μελέτη έδειξε ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά απευθείας στην καρδιά, ασχέτως με την αρτηριακή πίεση.

Οι ερευνητές μελέτησαν 4.630 υγιείς ενήλικες ηλικίας από 25 έως 64, κατά μέσο όρο για περίπου 12 χρόνια κι όπως αναφέρει ο επικεφαλής, Pekka Jousilahti, από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας του Ελσίνκι, «η καρδιά δεν συμπαθεί το αλάτι». Όσοι κατανάλωναν το περισσότερο αλάτι, ξεπερνούσαν τα 13,7γρ. καθημερινά, σύμφωνα με μετρήσεις στα ούρα, διπλασιάζοντας τον κίνδυνο σε σχέση με όσους κατανάλωναν λιγότερο από 6,8 γραμμάρια.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ημερήσια κατανάλωση αλατιού δεν πρέπει να ξεπερνά τα 5 γραμμάρια την ημέρα, γι’ αυτό φροντίστε να μην το προσθέτετε αλόγιστα στο φαγητό και να λαμβάνετε υπόψη πάντα ότι το αλάτι υπάρχει σε πλήθος τροφών.

Share Button