Πότε θα ενταχθεί το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού;

Πότε θα ενταχθεί το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού;

Το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β αποτελεί το μοναδικό εμβόλιο που δεν έχει συμπεριληφθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού (ΕΠΕ), με αποτέλεσμα να παραμένουν ανεμβολίαστα τα παιδιά όσων γονέων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εμβολιάσουν το παιδί τους.

Ο Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου κατέθεσε ερώτηση και ρωτά τον υπουργό Υγείας πότε θα ολοκληρωθεί το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού με την ένταξη του εμβολίου κατά της μηνιγγίτιδας οροομάδας Β.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, μόνο 3 στους 10 γονείς έχουν εμβολιάσει το παιδί τους, ενώ οι υπόλοιποι 7 επιθυμούν τον εμβολιασμό αλλά η μη αποζημίωση του εμβολίου καθιστά τον εμβολιασμό απαγορευτικό.

«Επιπλέον, σύσσωμη η παιδιατρική κοινότητα στην Ελλάδα συστήνει στους γονείς τον εμβολιασμό των παιδιών τους και στη συντριπτική πλειονότητά τους οι παιδίατροι θεωρούν την ένταξη του εμβολίου στο ΕΠΕ απολύτως απαραίτητη, αναγνωρίζοντας τον πραγματικό κίνδυνο που συνιστά η απειλητική για τη ζωή αυτή νόσος για τα παιδιά και κυρίως τα βρέφη.

Η αδιαφορία και αδράνεια του Υπουργείου αφήνει, δυστυχώς, απροστάτευτα τα λιγότερο προνομιούχα παιδιά, διευρύνοντας την κοινωνική ανισότητα, την οποία η Κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα μειώσει κάνοντας σημαία την κατοχύρωση του δικαιώματος όλων των πολιτών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη» σημειώνει στην ερώτησή του ο κ. Οικονόμου.

Όπως τονίζει ο κ. Οικονόμου, το Υπουργείο απλά κλείνει τα μάτια, αφήνοντας έκθετους τους πιο αδύναμους. Μάλιστα, οχυρώνεται πίσω από παλαιότερες γνωμοδοτήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, οι οποίες ωστόσο είχαν εκδοθεί σε εποχές που τα επιστημονικά δεδομένα για το εμβόλιο ήταν διαφορετικά και οι οποίες μιλούσαν για την μη αναγκαιότητα μαζικού εμβολιασμού.

«Πλέον, το εμβόλιο έχει αποδείξει την υψηλή αποτελεσματικότητάτου, και έχει ως εκ τούτου τη δυναμική να σώσει όχι μόνο ζωές, αλλά και πόρους για το σύστημα υγείας, λαμβάνοντας υπόψη ότι η νόσος, αν και σπάνια, είναι ακριβή. Ήδη στην ΕΕ το εμβόλιο αποζημιώνεται πλήρως χωρίς καμία συμμετοχή των γονέων για την πιο ευπαθή ομάδα, που είναι τα βρέφη κάτω του ενός έτους, στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και την Ιταλία» καταλήγει ο κ. Οικονόμου.

Συντάκτης: Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου