Πρόγραμμα δωρεάν υγειονομικής κάλυψης των παιδιών-προσφύγων

Πρόγραμμα δωρεάν υγειονομικής κάλυψης των παιδιών-προσφύγων

Δωρεάν εξέταση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προληπτικό έλεγχο και εμβολιασμό των παιδιών-προσφύγων προσφέρει το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη μέσω του προγράμματος «we care (νοιαζόμαστε)», σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και τη στήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η πρόεδρος του ιδρύματος και Πρέσβης Καλής Θελήσεως της Unesco, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, εξήγησε ότι το πρόγραμμα έχει ως στόχο να καλύψει τις υγειονομικές ανάγκες, όπου προκύπτουν, των βρεφών, παιδιών και εφήβων προσφύγων έως 16 ετών.

«Η αναγκαιότητα γι’ αυτή την παρέμβαση είναι μεγάλη, καθώς μόνο το 2015 πέρασαν στη χώρα μας 205.000 πρόσφυγες, από τους οποίους ένα ιδιαίτερο μεγάλο ποσοστό αφορά παιδιά. Οι εικόνες των ταλαιπωρημένων οικογενειών, των γονέων που χωρίστηκαν από τα παιδιά τους δεν μπορούν να αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο», τόνισε η κ. Βαρδινογιάννη που εξήγησε οτι είναι χρέος όλων των Ελλήνων να αποδείξουμε οτι στεκόμαστε στο πλευρό αυτών των ανθρώπων.

Οι δράσεις του προγράμματος «we care» θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο από την Αθήνα με στόχο να επεκταθούν σε όλη την Ελλάδα και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη δημιουργία δυο κινητών μονάδων, πλήρως εξοπλισμένων με υλικά, γιατρούς και νοσηλευτές, οι οποίες σε συνεργασία με τους κατά τόπους δήμους θα επισκέπτονται περιοχές όπου καταλύουν οι πρόσφυγες.

Για την επιλογή των σημείων παρέμβασης θα δοθεί προτεραιότητα στις περιοχές που υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα, ενώ παράλληλα έχει προβλεφθεί να παρέχονται στους πρόσφυγες είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα και φάρμακα.

Οι γιατροί, πολλοί από τους οποίους θα παρέχουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, θα προσεγγίζουν και θα εξετάζουν βρέφη, παιδιά και εφήβους με στόχο τον προληπτικό έλεγχο, τον εμβολιασμό με τα βασικά εμβόλια καθώς και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, εάν χρειαστεί.

Μετά από τον έλεγχο θα δίνεται σε κάθε παιδί προσωρινό Βιβλιάριο Υγείας στα ελληνικά και στα αγγλικά, το οποίο θα χρησιμοποιούν σε περίπτωση ανάγκης για νοσηλεία την οποία θα αναλαμβάνει το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα «we care»  έχει ήδη αγκαλιάσει η Unesco, ως πρότυπο πρόγραμμα συνεργασίας ΜΚΟ με δήμους για επείγουσα βοήθεια σε πρόσφυγες.