Πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών υγείας σε πρόσφυγες ανακοίνωσε ο Α. Ξανθός

Πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών υγείας σε πρόσφυγες ανακοίνωσε ο Α. Ξανθός

Με επίσκεψη στο ΚΥΤ της Μόριας ξεκίνησε την περιοδεία του στη Λέσβο ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός όπου ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών υγείας σε πρόσφυγες και μετανάστες, η υλοποίηση προκύρηξη του οποίου θα γίνει μέσα στους επόμενους μήνες.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Αιγαίου λίγο πριν την έναρξη των εργασιών του 14ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στο Βόρειο Αιγαίο και αναφερόμενος στην επίσκεψή του στη Μόρια τόνισε:

«Επισκεφτήκαμε τη Μόρια ήταν μια επίσκεψη χρήσιμη για να δούμε από κοντά τις δυσκολίες. Η προσπάθεια μας είναι να ενισχύσουμε την κρατική παρουσία στους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών. Υπάρχει συνέργεια με κέντρα υγείας και νοσοκομεία στα νησιά, συνεργασία με ΜΚΟ και ιατρικούς συλλόγους. Έχουμε καταφέρει το μεταναστευτικό να μην μετατραπεί σε πρόβλημα δημόσια υγείας. Δεν επετράπη η επιρροή ξενοφοβικών και ρατσιστικών απόψεων στις τοπικές κοινωνίες».

«Υπήρξε επιβάρυνση στα νησιά λόγω προσφυγικού-μεταναστευτικού και το δυναμικό όλων των δομών υγείας στα νησιά υπερέβαλε εαυτόν», τόνισε ο υπουργός υγείας ενώ αναφέρθηκε και στην ενίσχυση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας καθώς και στις πολιτικές στο χώρο της υγείας «με σκοπό να ενισχύσουμε το αίσθημα της ασφάλειας των κατοίκων».

Ο κ. Ξανθός είπε ακόμη: «Αντιμετωπίζονται προβλήματα δεκαετιών γιατί την περίοδο της υποτιθέμενης ευημερίας, τότε που υπήρχε επάρκεια πόρων, δεν υπήρχε το πολιτικό σχέδιο για να αναπτύξει τις δημόσιες δομές και να καλύψει με πληρότητα τις ανάγκες της κοινωνίας αλλά δεν έχουμε καταφέρει να καλύψουμε όλες τις περιοχές με την ίδια πληρότητα».

Χαρακτήρισε τη Μυτιλήνη «ιδιαίτερη περίπτωση» και διευκρίνισε: «Υπήρξε επιβάρυνση εξαιτίας της διαχείρισης του προσφυγικού και μεταναστευτικού ρεύματος, ενός πολύ μεγάλου κοινωνικού προβλήματος που υπερβαίνει τις αντοχές μιας χώρας και αφορά όλη την Ευρώπη. Στις τοπικές κοινωνίες υπάρχουν αισθήματα κόπωσης, δυσφορίας και θυμού και αυτά είναι θέματα που πρέπει να τα προσέξουμε πάρα πολύ».

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, την οποία επισκέφθηκε το πρωί αμέσως μετά την άφιξή του στη Μυτιλήνη, τη χαρακτήρισε «δύσκολη» «λόγω του υπερπληθυσμού και των συνθηκών διαβίωσης και ατομικής υγιεινής» και πρόσθεσε ότι γίνονται προσπάθειες από τα συναρμόδια υπουργεία, για τη βελτίωση των συνθηκών και από τη μεριά του υπουργείου Υγείας για τη βελτίωση των υποδομών και των παρερχομένων υπηρεσιών.

Καταλήγοντας ο κ. Ξανθός, αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας για την αναβάθμιση των δημοσίων υποδομών υγείας του Βορείου Αιγαίου και των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, ενώ χαρακτήρισε τα νοσοκομεία Μυτιλήνης, Ρόδου και Σύρου, πυλώνες του δημόσιου συστήματος υγείας στην περιοχή.