Προϋπολογισμός μιζέριας στην Υγεία! Στα 2,4 δισ. οι οφειλές των Ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ

Προϋπολογισμός μιζέριας στην Υγεία! Στα 2,4 δισ. οι οφειλές των Ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ

Μαύρα μαντάτα περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2017 για τον ευαίσθητο τομέα της υγείας καθώς τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΟΠΥΥ αγγίζουν τα 2,4 δισ. ευρώ, φτάνοντας τα 815,6 εκατομμύρια μόνο στο εννεάμηνο του έτους.

Η δήθεν αριστερή κυβέρνηση προβλέπει μείωση στον προϋπολογισμό του υπουργείο Υγείας κατά 4% περίπου και στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ κατά 38,1 %.
Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά το υπουργείο Υγείας, ο προϋπολογισμός του για το 2017 μειώνεται στα 4,198 δισ. ευρώ, από 4,351 δισ. ευρώ το 2016, δηλαδή κόβονται 159 εκατομμύρια ευρώ από την Υγεία.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου, παραθέτοντας στοιχεία για την κατάσταση στο σύστημα της Υγείας.

οικονομου

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, η καθυστέρηση μεταβίβασης των εισφορών που έχουν εισπραχθεί από τα Ταμεία στον ΕΟΠΥΥ, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους λόγους αναποτελεσματικότητας στη λειτουργία του Οργανισμού.

Για τον ΕΟΠΠΥ, η φετινή επιχορήγηση είναι μειωμένη κατά 38,1%, μόλις στα 326 εκ. ευρώ, αντί των 526 εκ. ευρώ επιχορήγησης που αναμένεται να πάρει ως το τέλος της χρονιάς. Τα νοσοκομεία αναμένεται να επιχορηγηθούν φέτος με 1,5 δισ. Ευρώ, ενώ το ίδιο ποσό (1,5 δις ευρώ) θα δοθεί και το 2017 παρ’ όλα τα δυσβάσταχτα προβλήματα στα νοσοκομεία που έχουν συσσωρευτεί από την πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα πρέπει να αφήσει κατά μέρους την προπαγάνδα γιατί τα γραπτά τους, δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος. Τουλάχιστον να μην υποτιμούν την νοημοσύνη των πολιτών επισημαίνει ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου.

Μεγάλη καθυστέρηση

Σύμφωνα με τον βουλευτή, «η μη έγκαιρη απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών έχει άμεσο αντίκτυπο στην ικανότητα αποπληρωμής και εξόφλησης τόσο των δαπανών των παροχών υγείας, όσο και των ασφαλισμένων».

Επίσης, υπογραμμίζει ο κ. Οικονόμου, «το εν λόγω θέμα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην πραγματική οικονομία και τη δυνατότητα του Οργανισμού να παρέχει σωστές και ποιοτικές Υπηρεσίες Υγείας στους Έλληνες πολίτες».

Όπως αναφέρει ο βουλευτής αυτό το τεράστιο φετινό έλλειμμα έρχεται να προστεθεί στο ήδη υπάρχον έλλειμμα των 1,6 δις. φτάνοντας τη συνολική οφειλή των ασφαλιστικών Ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ στο εξωπραγματικό νούμερο των 2,4 δις. ευρώ! Η  μη έγκαιρη  απόδοση των  ασφαλιστικών εισφορών  έχει  άμεσο  αντίκτυπο  στην  ικανότητα αποπληρωμής  και εξόφλησης τόσο  των  δαπανών  των  παροχών  υγείας, όσο  και  των ασφαλισμένων. Επίσης, το εν λόγω θέμα δημιουργεί  σοβαρά  προβλήματα  στην  πραγματική οικονομία  και  τη  δυνατότητα  του Οργανισμού να  παρέχει  σωστές και ποιοτικές Υπηρεσίες Υγείας στους Έλληνες  πολίτες.

Τα χρέη

Αναλυτικότερα, οι καθυστερήσεις ανά  Φορέα  Κοινωνικής  Ασφάλισης έχουν ως εξής:

  1. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ                             343.969.061 ευρώ
  2. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (για ΤΑΥΤΕΚΩ)        32.000.000 ευρώ
  3. ΟΑΕΕ                                     315.120.240 ευρώ
  4. ΕΤΑΑ                                         4.172.276 ευρώ
  5. ΕΤΕΑ (συνταξιούχοι)               120.400.000 ευρώ

Σύνολο                                            815.661.577 ευρώ

Απαιτείται δουλειά υποστηρίζει κατηγορηματικά ο κ. Οικονόμου, σε καθημερινή τριβή με τα μεγάλα προβλήματα της υγείας , χαμηλοί τόνοι και όχι λογικές ” αμφιθεάτρου. “Η υγεία αποτελεί πρώτη ιεράρχηση για την ΝΔ , αφού για εμάς η ανάπτυξη θα στηρίζεται σε ένα δίκαιο κοινωνικό κράτος, μακριά από ιδεοληψίες, ερασιτεχνισμούς και αναχρονιστικές λογικές , στις οποίες έχει επιδοθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.

Καταλήγοντας, ο βουλευτής ερωτά, μεταξύ άλλων, τους συναρμόδιους υπουργούς, εάν «με τις πρακτικές απαξίωσης και αποδυνάμωσης του ΕΟΠΥΥ, λόγω της συνεχούς καθυστέρησης της απόδοσης των εισφορών, μπορεί να υπάρξει εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού, έτσι ώστε να μπορεί αυτός να ανταποκρίνεται άμεσα και σωστά στις ανάγκες των πολιτών, σε ένα τόσο σημαντικό τομέα που είναι αυτός της υγείας» καθώς και τί μέτρα θα ληφθούν ώστε να επιτευχθεί η άμεση εξόφληση των καθυστερουμένων εισφορών των ΦΚΑ προς τον ΕΟΠΥΥ.