Προληπτική Εξέταση για τον ιό Ζήκα

Προληπτική Εξέταση για τον ιό Ζήκα

Εξέταση για τον ιό Ζήκα πραγματοποιεί με τη μέθοδο της Μοριακής Ανίχνευσης ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ σε Αττική και Θεσσαλονίκη (διαγνωστικές Μονάδες Βιοιατρικής και Βιοκλινικές).

Ο ιός Zika συνδέεται με μικροεγκεφαλία, μια γενετική δυσμορφία, στην οποία τα μωρά των μολυσμένων εγκύων γεννιούνται με αφύσικα μικρό κεφάλι.

Πρόκειται για μία τροπική μόλυνση που εμφανίζεται για πρώτη φορά στο δυτικό ημισφαίριο. Είναι επί της ουσίας μία λοίμωξη που μεταδίδεται με τα κουνούπια και συνδέεται με τον δάγκειο πυρετό, τον κίτρινο πυρετό και τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Η εξέταση πραγματοποιείται σε ορό (2-3mL), με τη λήψη μικρής ποσότητας αίματος.

Η λήψη πρέπει να γίνεται μέσα στις πρώτες 5 ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Ενώ τα αποτελέσματα εκδίδονται εντός 72 ωρών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται σχετικά στο 210-6966100 (Αττική) και στο 2310 459 660 (Θεσσαλονίκη)

Πληροφορίες επίσης και στην ηλεκτρονική σελίδα: www.bioiatriki.gr/zikavirus

 

Ιός Zika

O ιός Zika μεταδίδεται από τα κουνούπια του γένους Aedes (κουνούπι τίγρης) και αποτελεί ιδιαίτερη απειλή για τις εγκύους και τα μωρά που κυοφορούν καθώς συσχετίζεται με την εμφάνιση μικροεγκεφαλίας. Το ίδιο κουνούπι μεταδίδει επίσης 3 άλλες ασθένειες το δάγκειο πυρετό, τον κίτρινο πυρετό και τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του ιού Zika είναι πονοκέφαλος, μυαλγίες, αρθραλγίες, ήπιος πυρετός, εξανθήματα και συνήθως κρατάνε 2 έως 7 ημέρες.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, στην Ευρώπη έχουν αναφερθεί λίγα κρούσματα (έχει προηγηθεί πρόσφατο ταξίδι σε προσβεβλημένες χώρες) αν και υπολογίζεται ότι θα  αυξηθούν. Η Βραζιλία είναι μέχρι στιγμής η χώρα με τα περισσότερα καταγεγραμμένα κρούσματα (1.500.000) στη Λατινική Αμερική.