Προς επίσχεση εργασίας οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

Προς επίσχεση εργασίας οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

Kαθολική επίσχεση παροχής υπηρεσιών προαναγγέλλουν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί και τονίζουν ότι επιστρέφουν στον Οργανισμό την απειλή για διακοπή των συμβάσεών τους.

«Στις κρίσιμες ώρες που βιώνει η πατρίδα μας, οι ιατροί του ΕΟΠΥΥ με αίσθημα ευθύνης εξυπηρετούμε τους πολίτες απλήρωτοι για μήνες και χωρίς επαρκή διασφάλιση της νομιμότητας επί της παράτασης της σύμβασης μας, καθώς δεν έχει εκδοθεί ακόμη σχετικό ΦΕΚ, έχοντας χρηματοδοτήσει τα τελευταία χρόνια με πάνω από 1,5 δισ. ευρώ την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας από την τσέπη μας», αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση.

Ακόμη, προσθέτουν ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που εκκρεμούν από το 2011, οι απλήρωτες οφειλές του 10% των επισκέψεων από το 2012, οι τρέχουσες αμοιβές που δεν δρομολογούνται, έχουν φέρει τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ σε οριακά σημεία ρευστότητας.

Πολλαπλά κουρέματα, clawback rebate στις ιατρικές πράξεις και εργαστηριακές εξετάσεις έχουν καταστήσει πρακτικά ζημιογόνα, όπως λένε, την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων μέσω της σύμβασης.

«Και ενώ το 90% των ασφαλισμένων εξυπηρετούνται μέσω των συμβεβλημένων ιατρών, διαπιστώνεται αξιοσημείωτη ”αμνησία” όσον αφορά τις συμβατικές υποχρεώσεις του Οργανισμού προς τους ιδιώτες ιατρούς, απαξιώνοντας τη συμβολή τους και τη διασφάλιση ποιότητας στην παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ)», συνεχίζουν.

Επισημαίνουν, ακόμη, ότι λόγω των capital controls, οι προμηθευτές τους απαιτούν άμεσα την πληρωμή όλων των αναλωσίμων, κάτι που κάνει την εξυπηρέτηση των πολιτών από τον ιδιωτικό τομέα της υγείας σχεδόν αδύνατη, με ευθύνη του ΕΟΠΥΥ.