Προσοχή! Ακόμα και λίγο αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου!

Προσοχή! Ακόμα και λίγο αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου!

Νέα οδηγία από την Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) αναφέρει ότι ακόμα και μια μικρή ποσότητα αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου.

«Συνήθως οι άνθρωποι δεν συνδέουν την κατανάλωση μπίρας, κρασιού ή άλλων αλκοολούχων ποτών με τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου. Όμως, ο συσχετισμός έχει τεκμηριωθεί επαρκώς και πλέον οι επαγγελματίες υγείας καλούνται να κατευθύνουν τους ασθενείς τους προς την μείωση της καταναλισκόμενης ποσότητας», εξηγεί ο Δρ Μπρους Τζόνσον, πρόεδρος της ASCO.

Σύμφωνα με τη νέα σύσταση, το αλκοόλ ευθύνεται άμεσα για το 5-6% των νέων καρκίνων και καρκινικών θανάτων, παγκοσμίως. Μάλιστα, ο κίνδυνος εμφάνισης συχνών κακοηθειών, όπως του μαστού, του παχέος εντέρου, του οισοφάγου και της κεφαλής-τραχήλου, σχετίζεται τόσο με την ελαφριά, όσο και με την μετριοπαθή αλλά και τη βαριά κατανάλωση αλκοόλ.

Ωστόσο, πρόσφατη δημοσκόπηση της ASCO διαπίστωσε ότι επτά στους δέκα ανθρώπους δεν γνωρίζουν τη σχέση αλκοόλ-καρκίνου.

Για τη μείωση του κινδύνου νόσησης, οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες της επιστημονικής εταιρείας περιλαμβάνουν συστάσεις για τις ώρες και τις ημέρες κατανάλωσης αλκοολούχων, την αύξηση της φορολογίας, τον περιορισμό των διαφημιστικών μηνυμάτων και την έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση των παρενεργειών που συνεπάγεται η κατανάλωση αλκοόλ.

«Η ASCO συντάσσεται με έναν όλο αυξανόμενο αριθμό φορέων που αναγνωρίζουν ότι ακόμα και η μετριοπαθής κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Επομένως ο περιορισμός της χρήσης του μπορεί να προλάβει την εκδήλωσή του. Όπως δηλαδή φορά κανείς το αντηλιακό του και περιορίζει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του δέρματος, έτσι μπορεί να περιορίσει και την ποσότητα του αλκοόλ που πίνει και να μειώσει τον δια βίου κίνδυνο εκδήλωσης κάποιας νεοπλασίας», υπογραμμίζει η Δρ Νοελ Λο Κοντε, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν και συγγραφέας της νέας σύστασης της ASCO.