Προσοχή στη δόση του αντιπυρετικού!

Προσοχή στη δόση του αντιπυρετικού!

«Η ακρίβεια της δόσης αναλγητικού αντιπυρετικού είναι κρίσιμος δείκτης αποτελεσματικότητας και ασφάλειας» σύμφωνα με τον Ομότιμο Καθηγητή Παιδιατρικής Ανδρέα Φρετζάγια. Συγκεκριμένα ο κ. Φρετζάγιας, όπως ανέφερε σε σχετική ομιλία του στο 10o Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων, η  δόση θα πρέπει να  προσαρμοστεί τόσο με την ηλικία όσο και το σωματικό βάρος του παιδιού για να εξασφαλιστεί η καλύτερη κλινική αποτελεσματικότητα αλλά και η ελαχιστοποίηση των όποιων παρενεργειών.

Ένα πολύ συχνό λάθος που κάνουν οι γονείς όταν χορηγούν στα παιδιά τους υγρές φαρμακευτικές  μορφές (σιρόπια- εναιωρήματα ) είναι σύμφωνα με τον καθηγητή Παιδιατρικης, «να χρησιμοποιούν  κοινά κουτάλια κουζίνας, τα οποία ποικίλουν  σημαντικά σε όγκο. Αυτό έχει σαν  αποτέλεσμα  είτε να υπερδοσολογούν αυξάνοντας τον κίνδυνο παρενεργειών  είτε να υποδοσολογούν  μειώνοντας  την αποτελεσματικότητα  του φαρμάκου».

Σε μελέτη του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Επιστημών «Άλφα» που έγινε στην Αττική, εξετάστηκαν 71 διαφορετικά μικρά κουτάλια που συλλέχθηκαν από 25 νοικοκυριά και βρέθηκαν να έχουν όγκο από 2,5 έως 7,3 ml.

Η σημαντική ετερογένεια στο τρόπο χορήγησης υγρών φαρμακευτικών μορφών οδήγησε τον Απρίλιο του 2015, την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων να εκδώσει  κατευθυντήριες  οδηγίες. Η Ακαδημία προτείνει ως αποκλειστικό  τρόπο χορήγησης  των υγρών φαρμακευτικών μορφών στα παιδιά τη δοσομετρική σύριγγα σε ml για την αποφυγή σύγχυσης και δοσομετρικών λαθών που συνδέονται με τα κουτάλια κουζίνας.

Οι γονείς λοιπόν για να αποφύγουν δοσολογικά σφάλματα θα πρέπει να χορηγούν στα παιδιά  σιρόπια και εναιωρήματα με την κατάλληλη και ειδικά σχεδιασμένη δοσομετρική σύριγγα σε ml που συμπεριλαμβάνεται στην συσκευασία των φαρμάκων. Οι κοινές σύριγγες δεν εξυπηρετούν καθώς δεν είναι σχεδιασμένες για τον σκοπό αυτό.

Είναι πολύ σημαντικό, επεσήμανε ο καθηγητής, οι γονείς να επιλέγουν το σωστό αναλγητικό με βάση την αιτία του πόνου, να λαμβάνουν υπόψη τα τυχόν συγχορηχούμενα φάρμακα που δίνουν στα παιδιά, να έχουν διαβάσει  εξονυχιστικά το ένθετο φυλλάδιο oδηγιών και να έχουν κατανοήσει τις οδηγίες χορήγησής του ενώ ταυτόχρονα,  οι παιδίατροι θα πρέπει να δίνουν γραπτώς στους γονείς τις οδηγίες χορήγησης του φαρμάκου στα παιδιά.

Τις περισσότερες φορές ο πυρετός οφείλεται σε λοιμώξεις που δεν είναι σοβαρές και δεν διαρκούν μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ωστόσο, εάν το παιδί εξακολουθεί και έχει πυρετό που δεν υποχωρεί εύκολα ή εμφανίσει κάποιο ανησυχητικό σύμπτωμα θα πρέπει να υπάρχει συμβουλή από τον παιδίατρο.