Προσοχή στις παραπλανητικές διαφημίσεις λεύκανσης δοντιών

Προσοχή στις παραπλανητικές διαφημίσεις λεύκανσης δοντιών

Δεκάδες καταγγελίες έχει δεχθεί ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής για παραπλανητικές διαφημίσεις μη οδοντιάτρων που πραγματοποιούν λευκάνσεις και μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη στοματική υγεία των πολιτών. Όπως τόνισε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής Αθανάσιος Υφαντής, «η λεύκανση δεν είναι κοσμητική πράξη, όπως παραπλανητικά προβάλλεται, αλλά οδοντιατρική πράξη, που πρέπει να γίνεται από οδοντίατρο και σε χώρο που έχει την απαιτούμενη άδεια/βεβαίωση λειτουργίας οδοντιατρείου ή πολυοδοντιατρείου».

Σύμφωνα με τον κ. Υφαντή, η λεύκανση προϋποθέτει οδοντιατρική εκτίμηση και διάγνωση της κατάστασης των δοντιών – που μπορεί να γίνει μόνο από οδοντίατρο, λήψη αποτυπωμάτων προκειμένου να κατασκευασθεί νάρθηκας για την τοποθέτηση του λευκαντικού υλικού που επίσης γίνεται  μόνο από οδοντίατρο και χρήση προϊόντων λεύκανσης ή αποχρωματισμού των δοντιών πρέπει να  γίνεται μόνο από οδοντιάτρους ή υπό την άμεση εποπτεία τους.

Βλάβες στα δόντια όπως ρωγμές, τερηδόνα, εκτεθειμένες επιφάνειες των ριζών, διαβρώσεις, έντονες αποτριβές αποτελούν πλήρη αντένδειξη για λεύκανση. Επίσης η καλή υγεία των περιοδοντικών ιστών είναι απαραίτητη.

Για  την θεραπεία γίνεται χρήση προϊόντων λεύκανσης ή αποχρωματισμού των δοντιών με συγκέντρωση υπεροξειδίου του υδρογόνου (περιεχόμενο ή εκλυόμενο)  άνω του 0,1%(>0,1% < 6% Η2Ο2), ή αντίστοιχων με δραστικές ουσίες όπως το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου τα οποία, πρέπει να πωλούνται μόνο σε οδοντιάτρους και να εφαρμόζονται υπό την επίβλεψή τους αφού οι ουσίες που απελευθερώνονται, δρουν στους ζώντες ιστούς των δοντιών.

Παράλληλα στην οδοντιατρική πράξη της λεύκανσης γίνεται χρήση ειδικών λυχνιών  για διάσπαση χημικών ενώσεων και οι ουσίες που προκύπτουν δρουν στο ζώντα ιστό των δοντιών, ενώ τελευταίες συστάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Οδοντιάτρων τείνουν στην αποφυγή χρήσης τους αφού βρέθηκε ότι αφυδατώνουν την οδοντική επιφάνεια με κίνδυνο πρόκλησης βλαβών στον πολφό (αγγεία και νεύρα του δοντιού) ενώ η αλλαγή χρώματος που επιφέρουν είναι παροδική, διάρκειας λίγων ημερών.

Η μη σωστή χρήση της λυχνίας ή ακατάλληλη λυχνία μπορεί να δημιουργήσει εγκαύματα βλεννογόνου, νεκρώσεις πολφού και εγκαύματα στην περιστοματική περιοχή.

Οι οδοντίατροι επεσήμαναν πως λεύκανση δοντιών χωρίς τις άνω προϋποθέσεις δημιουργεί κινδύνους για την υγεία των πολιτών, ενώ αν δεν τηρούνται μέτρα αποστείρωσης των εργαλείων και απολύμανσης του χώρου υπάρχει ο κίνδυνος ακόμα και της μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων όπως το AIDS και οι Ηπατίτιδες.

«Καλούμε τους ασθενείς –ανέφερε χαρακτηριστικά o κ. Υφαντής – να εκτελούν τις οδοντιατρικές πράξεις σε οδοντιάτρους που διαθέτουν νόμιμη άδεια/βεβαίωση λειτουργίας οδοντιατρείου ή πολυοδοντιατρείου». Για τον λόγο αυτό ο Σύλλογος έχει χορηγήσει στα νόμιμα οδοντιατρεία ή πολυοδοντιατρεία σχετική βεβαίωση προκειμένου να διακρίνονται από τα μη νόμιμα.