Προσωπικός γιατρός: Πάνω από 700.000 πολίτες έκαναν εγγραφή μέσω των φαρμακείων

Προσωπικός γιατρός: Πάνω από 700.000 πολίτες έκαναν εγγραφή μέσω των φαρμακείων

Όπως ανακοίνωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), περισσότεροι από 700.000 πολίτες έχουν εγγραφεί στο νέο θεσμό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) μέσω των φαρμακείων από τις 5:00μ.μ. του απογεύματος της περασμένης Πέμπτης 8 Σεπτεμβρίου. Συνολικά, και σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, οι εγγεγραμμένοι πολίτες έχουν ξεπεράσει τους 3.130.000.

«Οι φαρμακοποιοί ανταποκρίθηκαν στην άμεση ανάγκη των πολιτών για την εγγραφή στο νέο αυτό θεσμό. Τα φαρμακεία με ξεκάθαρη βούληση να ανταποκριθούν με αμεσότητα και ασφάλεια σε ανάγκες και στοχεύσεις της πολιτείας και του ΕΟΔΥ, συνέβαλαν καθοριστικά στη διαχείριση της πανδημίας και διαχειρίζονται ήδη επιτυχώς μία σειρά από ηλεκτρονικές εφαρμογές που υπηρετούν τη μετάβαση στη ψηφιακή διαχείριση και αξιοποίηση των δεδομένων υγείας» αναφέρει ο ΠΦΣ.

Ποιες δράσεις στηρίζουν οι φαρμακοποιοί

Παραθέτει, μάλιστα, ο ΠΦΣ, τις δράσεις τις οποίες στηρίζουν πλέον οι φαρμακοποιοί μέσα στο σύστημα υγείας:

-Καταχωρούν στην πλατφόρμα καταχώρησης τα ραντεβού εμβολιασμού για την COVID-19,

-Καταχωρούν στο εθνικό μητρώο ασθενών covid-19 το αποτέλεσμα της διενεργούμενης στο φαρμακείο εξέτασης ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για τον κορονοϊό,

-Καταχωρούν στο εθνικό μητρώο εμβολιασμού του διενεργούμενου στο φαρμακείο αντιγριπικού εμβολιασμού,

-Έχουν χειριστεί την πλατφόρμα διάθεσης των self-test στους δικαιούχους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Διαχρονικά, είναι αποδεδειγμένη η ουσιαστική συμβολή των φαρμακείων στην ενίσχυση του Συστήματος Υγείας μέσω της διάθεσης φαρμακευτικών σκευασμάτων, τις επιστημονικές συμβουλές, τη συμμόρφωση των ασθενών στη φαρμακευτική αγωγή. Πλέον, τα φαρμακεία μεταβαίνουν σε μια νέα εποχή με έμφαση και στις υπηρεσίες υγείας και τη φαρμακευτική φροντίδα, πάντα στα πλαίσια της λειτουργίας τους ως μονάδες ΠΦΥ» προσθέτει ο ΠΦΣ και καλεί την πολιτεία «μέσα στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στην Υγεία μετά την πανδημία, να επιλύσει θεσμικά προβλήματα του κλάδου, να θεσμοθετήσει δράσεις και υπηρεσίες που ήδη παρέχονται, προς όφελος των πολιτών και του συστήματος υγείας».