Προτάσεις για τις σημαντικές προκλήσεις στην Υγεία στο 11ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management

Προτάσεις για τις σημαντικές προκλήσεις στην Υγεία στο 11ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management

Με ιδιαίτερα επίκαιρη θεματολογία και με τη συμμετοχή πλήθους καταξιωμένων στελεχών της φαρμακοβιομηχανίας, ακαδημαϊκών και μελών της επιχειρηματικής κοινότητας ξεκίνησαν, στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών, οι εργασίες του 11ου Συνεδρίου Φαρμακευτικού Management, κεντρική θεματική του οποίου για φέτος είναι: “Pharma 2020: Εμπιστοσύνη-Συνεργασία-Αξία”.

Καρπός πολύμηνης προετοιμασίας από τα ίδια τα στελέχη της αγοράς, η διοργάνωση, η οποία αποτελεί θεσμό της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικού Management (Ε.Ε.Φα.Μ.), έρχεται να διερευνήσει και να προτείνει νέους τρόπους που θα μπορούσαν όχι μόνο να συμβάλλουν στην οικοδόμηση ισχυρών σχέσεων Εμπιστοσύνης και Συνεργασίας με τους εταίρους του κλάδου, αλλά και να αναδείξουν την Αξία της Φαρμακευτικής Βιομηχανίας στις προσπάθειες στήριξης της εγχώριας οικονομίας, στη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας, αλλά και στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας προς τους ασθενείς.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, που ολοκληρώνεται την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου με την απονομή των Αριστείων Ε.Ε.Φα.Μ. 2016-2017, η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικού Management, κα Σοφία Νάσιου πραγματοποίησε μία σύντομη παρουσίαση του έργου της Μη Κερδοσκοπικής Επιστημονικής Εταιρείας, κύριο έργο της οποίας είναι η επιμόρφωση, η επαγγελματική ανάπτυξη και η διασύνδεση των στελεχών του φαρμακευτικού χώρου.

Όπως ανέφερε η κα Νάσιου, η φιλοσοφία της Ε.Ε.Φα.Μ. βασίζεται στην παραδοχή ότι “η εικόνα και το έργο της φαρμακοβιομηχανίας είναι στην ουσία οι άνθρωποί της”, γι΄ αυτό και πίσω από κάθε πρωτοβουλία της κρύβεται το μήνυμα: “Αξία στο στέλεχος, Προσφορά στην Υγεία”. Λειτουργώντας άλλωστε προς αυτή την κατεύθυνση, δεν είναι τυχαίο ότι στην καρδιά των δράσεων της Ε.Ε.Φα.Μ. βρίσκονται οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες, το επιστέγασμα των οποίων αποτελεί το Συνέδριο της, για την πραγματοποίηση της φετινής διοργάνωσης του οποίου εργάστηκαν για 18 μήνες περισσότερα από 100 άτομα και ενεπλάκησαν πάνω από 50 φορείς και εταιρείες του κλάδου.

Κατά τις εναρκτήριες ομιλίες τους, οι Πρόεδροι της Οργανωτικής Επιτροπής κκ. Μάκης Παπαταξιάρχης, Διευθύνων Σύμβουλος Janssen, Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson και Κώστας Παναγούλιας, Αντιπρόεδρος Vianex, έκαναν λόγο για μία κρίσιμη χρονικά συγκυρία για τον κλάδο ο οποίος, όπως είπαν, παρά την δυσπιστία που εξακολουθεί να προκαλεί σε μεγάλο μέρος των πολιτών έχει ήδη κάνει την “αυτοκριτική” του και την “αυτορρύθμισή” του πολύ πριν αποφασίσει η Πολιτεία να επιβάλλει ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την ομιλία του, ο κ. Παναγούλιας ανέφερε: “Η φαρμακοβιομηχανία αποτελεί έναν από τους δυναμικότερους κλάδους και έχει ένα μεγάλο ποσοστό επενδύσεων στην έρευνα και την ανάπτυξη, πολύ μεγαλύτερο από άλλους κλάδους. Τα προϊόντα μας θεραπεύουν και σώζουν ζωές και η ποιότητά τους διασφαλίζεται από αυστηρές προδιαγραφές στον τομέα της παραγωγής και του ποιοτικού ελέγχου. Στις εμπορικές μας πρακτικές αυτορρυθμιστήκαμε πολύ νωρίτερα από την απόφαση της πολιτείας να ρυθμίσει το θεσμικό πλαίσιο του χώρου μας”.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαταξιάρχης υπογράμμισε πως το Συνέδριο έρχεται σε μία κρίσιμη και δύσκολη χρονικά συγκυρία για τον χώρο του φαρμάκου και πως “το φαρμακευτικό επιχειρείν θα πρέπει να επανεξετάσει όχι την παρουσία του στην διαδικασία της οικονομικής κρίσης, αλλά την παρουσία του πριν από αυτήν. Θα πρέπει να εξετάσει το λειτουργικό μοντέλο που εγκατέστησε, την ηθική που υπηρέτησε, την ηθική και την εικόνα που θεώρησε ότι έπρεπε να προσδώσει, τις αξίες που υπηρέτησε και πάνω από όλα τα μηνύματα που θεώρησε ότι έπρεπε να απευθύνει και να μεταδώσει και την προοπτική που προσέφερε προ κρίσης και όχι κρίσεως άλλοθι”.

Κατά τον ίδιο, βασικό ζητούμενο είναι ο κλάδος να σταθεί αυτοκριτικά απέναντι στα αδιέξοδα που δημιούργησε και με τη συμμετοχή των εργαζομένων να αναθεωρήσει τη στρατηγική του, να ανανεώσει το λόγο, σκέψη και φυσιογνωμία, αλλά και να μεταλλάξει συνολικά την επιχειρηματολογία του, δεδομένου ότι ακόμη και σήμερα, η ελληνική κοινωνία τον αντιμετωπίζει με συστολή, καχυποψία και αμφισβήτηση.

“Πρέπει να παραδεχθούμε πως η πολιτεία στην πρώτη της θεώρηση είχε δίκιο όταν μιλούσε για τη συμμετοχή των ασθενών, για την δαπάνη, την τιμολόγηση , την αποζημίωση, την λειτουργία, την αξιοπρέπεια που πρέπει να συνοδεύει όλα αυτά, το θεσμικό πλαίσιο, την ανάγκη διαχρονικότητας” είπε ο κ. Παπαταξιάρχης, επισημαίνοντας ωστόσο πως “οι βελτιώσεις οι οποίες προσφέρθηκαν δεν είναι απαραίτητα μεταρρυθμίσεις” και πως “δεν έχει απαραίτητα δίκιο όταν επιμένει σε μονόδρομες επιλογές, είτε σε επίμονες, μακροχρόνιες, κοστολογικές μονοπροσεγγίσεις, παραγνωρίζοντας κάθε έννοια αξίας”.