Πρώτη Ευρωπαϊκή Ημέρα Ορμονών

Πρώτη Ευρωπαϊκή Ημέρα Ορμονών

 

Οι ορμόνες είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη, τη θεραπεία και τη διαχείριση πολλών από τις πιο κοινές ασθένειες στον κόσμο. Είναι σημαντικές για την ανθρώπινη υγεία και ευεξία. Ο ρόλος της ορμονικής υγείας και ασθένειας στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Υγείας δεν έχει μέχρι στιγμής αναγνωριστεί επαρκώς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η European Society of Endocrinology (ESE), μαζί με το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ορμονών και Μεταβολισμού – Ίδρυμα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ενδοκρινολογίας (ESE Foundation) και τους συνεργάτες της εισάγουν την πρώτη Ευρωπαϊκή Ημέρα Ορμονών, στις 23 Μαΐου.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ορμονών, έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει και να εκπαιδεύσει τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων σχετικά με τον σημαντικό ρόλο των ορμονών σε ασθένειες όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, οι διαταραχές του θυρεοειδούς, η υπογονιμότητα, η οστεοπόρωση και περισσότερες από 400 σπάνιες ασθένειες. Όλες αυτές οι ασθένειες μαζί, οδηγούν στο ότι περισσότερα από τα τρία τέταρτα του πληθυσμού θα χρειαστούν έναν ειδικό- ενδοκρινολόγο – κάποια στιγμή στη ζωή τους. Η Ημέρα θα είναι μια σημαντική δραστηριότητα για να διασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε όλη την Ευρώπη αναγνωρίζουν τη σημασία της ενδοκρινικής υγείας για την κοινωνία και τα διάφορα μέτρα πολιτικής που απαιτούνται για να επιτευχθεί αυτό.

“Οι ορμόνες είναι απαραίτητες για την καλή υγεία” – λέει ο Πρόεδρος της ESE, Καθ. Dr. Martin Reincke. “Σε καθημερινή βάση, οι ορμόνες επηρεάζουν την ανάπτυξή μας, τον τρόπο με τον οποίο ο μεταβολισμός μας επεξεργάζεται τα τρόφιμα, τη σεξουαλική μας λειτουργία και τη γονιμότητά μας και τη γνωστική μας ικανότητα. Αλλά η καλή ορμονική υγεία είναι το αποτέλεσμα ενός υγιεινού τρόπου ζωής, προληπτικών μέτρων για την αποφυγή ορμονικών ελλείψεων και ενός υγιούς περιβάλλοντος απαλλαγμένου από τοξικές ουσίες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το ορμονικό σύστημα. Γι’ αυτό καθιερώθηκε η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ορμονών και είναι μόνο η αρχή των προσπαθειών μας να φέρουμε τις ορμόνες στο προσκήνιο του δημόσιου διαλόγου».

Πηγές:
EUROPEAN SOCIETY OF ENDOCRINOLOGY