Η πρώτη Ρομποτική Ηπατεκτομή στην Ελλάδα

Η πρώτη Ρομποτική Ηπατεκτομή στην Ελλάδα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, ρομποτική ηπατεκτομή, από τον Δρ. Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη. Συγκεκριμένα, η 69χρονη ασθενής που υπεβλήθη στην επέμβαση, με βεβαρυμμένο ιστορικό ηπατίτιδας Β και C, βρισκόταν υπό παρακολούθηση τα τελευταία χρόνια για όγκο του ήπατος. Η νόσος αυτή, έως πρόσφατα, αντιμετωπιζόταν με διαδοχικές θερμοκαυτηριάσεις (RFA), οι οποίες δυστυχώς δεν απέδωσαν τα επιθυμητά αποτελέσματα, με συνέπεια ο όγκος να μεγαλώσει σε μέγεθος (από 1.5cm σε 6cm) και η χειρουργική επέμβαση να αποτελεί τη μοναδική λύση.

Για το λόγο αυτό, η ασθενής αποτάθηκε στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και στην ομάδα του Δρ. Κωνσταντινίδη, όπου και υπεβλήθη σε δεξιά ρομποτική ηπατεκτομή. Η ασθενής, μετά από 7 ημέρες νοσηλείας, έλαβε εξιτήριο σε άριστη κατάσταση και έχει πλέον τεθεί  σε πρόγραμμα 10ετούς στενής ιατρικής παρακολούθησης.

Η ρομποτική χειρουργική του ήπατος είναι εφικτήασφαλής και προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα: υψηλή ευκρίνεια της εικόνας και πραγματική τρισδιάστατη (3D) απεικόνιση, μεγάλη μεγέθυνση έως και 10 φορέςσταθερό χειρουργικό πεδίο που επιτρέπει τη διενέργεια πολύωρων επεμβάσεων, κινητικότητα των ρομποτικών εργαλείων που προσομοιάζει σε μεγάλο βαθμό με εκείνη του χεριού, υψηλή εργονομία που μειώνει την κόπωση του χειρουργού, ώστε αυτός να μπορεί απερίσπαστα να χειρουργεί επί ώρες, ενώ ο ασθενής απολαμβάνει όλα τα πλεονεκτήματα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής (όπως μειωμένο πόνο, γρηγορότερη ανάρρωση, μικρότερη πιθανότητα για μετεγχειρητικές κοίλες, μικρότερη καταστροφή εσωτερικών ιστών, άρα και μικρότερη πιθανότητα συμφύσεων).

Συντάκτης: Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Share Button