Πρωτοποριακές έρευνες φέρνουν επανάσταση στις θεραπείες του τριχωτού

Πρωτοποριακές έρευνες φέρνουν επανάσταση στις θεραπείες του τριχωτού

Κατά τη διάρκεια του «Παγκόσμιου Ιατρικού Συνεδρίου για τη διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων του τριχωτού», που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρουσιάστηκε η επιστημονική έρευνα του DHI Global Medical Group σε συνεργασία με το τμήμα Ιστολογίας- Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και επικεφαλή τον καθηγητή Βασίλη Γοργούλη.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή  έρευνα που στοχεύει στη μελέτη των βλαστοκυττάρων στους θύλακες με σκοπό την ανάδειξη νέων προοπτικών στην αποκατάσταση μαλλιών, ώστε να αποσαφηνισθεί ο ρόλος τους στον κύκλο ανανέωσης των τριχοθυλακίων στην αναγέννηση των τριχών και κατά συνέπεια στην αποτελεσματικότητα της μεταμόσχευσης τριχοθυλακίων για την αποκατάσταση της τριχοφυΐας.

Αναφορικά με την πορεία της έρευνας, η επιστημονική ομάδα του καθηγητή Βασίλη Γοργούλη, τόνισε ότι από δείγματα  που έχουν  εξεταστεί, έχει γίνει ήδη ο εντοπισμός των αναγεννητικών κυττάρων των ανθρώπινων τριχικών θυλάκων και οι επιστήμονες έχουν προχωρήσει στον καθορισμό της υπερέκφρασης της πρωτείνης Cdc6.

Το ερευνητικό έργο ξεκίνησε πριν από πέντε μήνες, φέρει τον τίτλο «Study of human hair follicle stem cell niche: highlighting new perspectives on human hair restoration» και τα ολοκληρωτικά αποτελέσματα της μελέτης  αναμένονται εντός των επόμενων μηνών.

Επιπλέον, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και μια ακόμη  επιστημονική έρευνα του DHI Global Medical Group  σε συνεργασία με την Α Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών- Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Η έρευνα, με τίτλο «Μελέτη των παθήσεων των τριχών και Ψυχοπαθολογία-Ο Ψυχολογικός άξονας-Ανίχνευση και παρέμβαση» αφορά στην επίδραση  των ψυχολογικών διαταραχών, στην τριχόπτωση αλλά και των επιπτώσεων της ίδιας της τριχόπτωσης στην ψυχολογία.

Αναφερόμενος στο πρωτοποριακό ερευνητικό έργο, που πρόκειται να ρίξει φως στις ψυχολογικές επιπτώσεις της τριχόπτωσης στους ασθενείς αλλά και στο κατά πόσο η ψυχολογία επηρεάζει την τριχόπτωση, ο καθηγητής ψυχιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χαράλαμπος Παπαγεωργίου, τόνισε πως σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο σκέλος της έρευνας και αναμένεται να προκύψουν πολύ σημαντικά αποτελέσματα.

Η έρευνα πραγματοποιείται με την εθελοντική συμμετοχή ασθενών της DHI που συμπληρώνουν ειδικά ερωτηματολόγια του ΕΚΠΑ.  Όλα τα δεδομένα που θα προκύψουν από αυτή τη μελέτη θα συμβάλουν στην εκτίμηση της συνυπάρχουσας ψυχοπαθολογίας σε αιτήματα θεραπείας παθήσεων τριχών, στον εντοπισμό γενικών προβλημάτων ψυχοπαθολογίας (άγχος, κατάθλιψη), στον εντοπισμό ειδικών προβλημάτων (σωματοδυσμορφοβία) και φυσικά, στην ενημέρωση του ασθενούς με προτάσεις διαχείρισης του προβλήματος.

Το «Παγκόσμιο Ιατρικό Συνέδριο για τη διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων του τριχωτού» διοργανώνεται κάθε χρόνο από την London Hair Restoration Training Academy.