Πρωτοποριακή τεχνική αποκατάστασης απλασίας του κόλπου

Πρωτοποριακή τεχνική αποκατάστασης απλασίας του κόλπου

Τη δυνατότητα σε νέα κορίτσια τα οποία γεννήθηκαν χωρίς κόλπο και μήτρα να αποκτήσουν φυσιολογική σεξουαλική ζωή αλλά και να γίνουν μητέρες, δίνει μια χειρουργική τεχνική, πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα, που εφαρμόζεται αποκλειστικά στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Η ομάδα της Α΄ Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής ΑΠΘ, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαιευτικής- Γυναικολογίας και διευθυντή της Κλινικής Γρηγόρη Γκριμπίζη, είναι η μοναδική στην Ελλάδα που εφαρμόζει τη μέθοδο της δημιουργίας νεοκόλπου για την αποκατάσταση της απλασίας του κόλπου, δίνοντας τη δυνατότητα σε νέες γυναίκες όχι μόνο να έχουν φυσιολογική ανατομία του αναπαραγωγικού συστήματος αλλά και να τεκνοποιήσουν με παρένθετη μήτρα. Σήμερα, η ομάδα εφάρμοσε με επιτυχία την μέθοδο στο 15ο περιστατικό, με πολύ καλά αποτελέσματα.

«Η τεχνική που εφαρμόσαμε συνίσταται στη δημιουργία νεοκόλπου σε μια 18χρονη κοπέλα, η οποία είχε την ατυχία να γεννηθεί χωρίς κόλπο και χωρίς μήτρα. ‘Οπως αντιλαμβάνεστε, η απουσία κόλπου δεν επιτρέπει στα κορίτσια να εγκαταστήσουν φυσιολογική ερωτική ζωή. Και αυτό το οποίο προσφέρουμε είναι στην ουσία η δημιουργία ενός κόλπου, γεγονός που τις επιτρέπει να έχουν φυσιολογική σεξουαλική ζωή. Η τεχνική εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα, από το 2007, στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, από την Α΄ Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική ΑΠΘ, με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα», δήλωσε ο κ. Γκριμπίζης.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, «η τεχνική αφορά στη διάνοιξη της περιοχής όπου θα έπρεπε φυσιολογικά να βρίσκεται ο κόλπος της γυναίκας, δηλαδή ανάμεσα στην κύστη και στο ορθό, το έντερο. Αυτός ο χώρος, στα κορίτσια με απλασία είναι κλεισμένος. Εμείς τον ανοίγουμε, τον παρασκευάζουμε και στη συνέχεια τον καλύπτουμε, γιατί αν τον αφήσει κανείς έτσι, όπως γινόταν παλιά, δημιουργούνταν μια τεράστια ουλή και η γυναίκα δεν μπορούσε να τον χρησιμοποιήσει για τις επαφές της. Το σημείο επικαλύπτεται με έναν φυσικό ιστό που έχει η γυναίκα, το περιτόνιο, αυτό που καλύπτει την κοιλιά, και στη συνέχεια δημιουργείται και το έδαφος με συρραφή, λαπαρασκοπικά. Έτσι, δεν υπάρχει μόσχευμα και η αποκατάσταση του κόλπου είναι απολύτως φυσιολογική».

Σύμφωνα με τον κ. Γκριμπίζη, το σημαντικό είναι ότι η μέθοδος έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα και σε περιπτώσεις κοριτσιών με απλασία κόλπου αλλά παρουσία μήτρας. «Σε τέτοια περιστατικά, αρχικά δημιουργούμε νεόκολπο και μετά προχωρούμε σε αναστόπωση της μήτρας με το νεόκολπο, προσφέροντας τη δυνατότητα στα κορίτσια αυτά να έχουν πλέον μια φυσιολογική ανατομία και τη δυνατότητα να αποκτήσουν παιδιά με τη δική τους μήτρα, η οποία ήταν αποφραγμένη».

Η εμπειρία από την εφαρμογή της μεθόδου δημοσιεύτηκε σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό, με την υπογράμμιση ότι η συγκεκριμένη τεχνική έχει εμφανίσει εξαιρετικά αποτελέσματα από άποψη τόσο λειτουργίας του οργάνου όσο και συμπεριφοράς των γυναικών μετά την επέμβαση. Η μέθοδος θεωρείται πρωτοποριακή όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα αλλά και διεθνώς. Για το λόγο αυτό η ομάδα της Α΄ Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής ΑΠΘ κλήθηκε από Ιταλούς συναδέλφους της να εφαρμόσει τη μέθοδο και σε νεαρές ασθενείς στη γειτονική χώρα.

Η απλασία του κόλπου εμφανίζεται με συχνότητα 1 στις 4.000 γεννήσεις. Κατά συνέπεια, στην Ελλάδα, δεδομένου ότι καταγράφονται περίπου 80.000 γεννήσεις ετησίως, υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο υπάρχουν 20 καινούρια περιστατικά, τα οποία δυστυχώς ως επί το πλείστον μέχρι πρόσφατα δεν αντιμετωπίζονταν στη χώρα μας.

Συντάκτης: Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου