Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας από τα φαρμακεία στο επίκεντρο του 3ου Πανθεσσαλικού Φαρμακευτικού Συνεδρίου

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας από τα φαρμακεία στο επίκεντρο του 3ου Πανθεσσαλικού Φαρμακευτικού Συνεδρίου

Ο ρόλος του φαρμακοποιού στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, καθώς και οι προοπτικές και οι προκλήσεις του αύριο για το ελληνικό φαρμακείο βρέθηκαν στο επίκεντρο του 3ου Πανθεσσαλικού Φαρμακευτικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμπάκα, στις 25 και 26 Νοεμβρίου 2017. Το συνέδριο διοργάνωσαν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Θεσσαλίας με ευθύνη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τρικάλων και υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Στην πλούσια και επίκαιρη θεματολογία, αλλά και στη συμμετοχή 440 συνέδρων από την Περιφέρεια της Θεσσαλίας, αλλά και κάθε γωνιά της Ελλάδας, οφείλεται η μεγάλη επιτυχία του συνεδρίου.

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά στα θέματα που παρουσιάστηκαν:

  • Ελληνικό Φαρμακείο: Προοπτικές και προκλήσεις του αύριο

Τα θέματα που αφορούν στην καθημερινότητα του φαρμακείου και στις νέες ανάγκες που δημιουργούνται από το σύγχρονο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, ανέπτυξαν κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεών τους οι κ.κ. Νικόλαος Μάνος, πρόεδρος Φ.Σ. Τρικάλων, Γιάννης Μακρυγιάννης, πρόεδρος Φ.Σ. Λάρισας, Κώστας Ματσιόλης, πρόεδρος Φ.Σ. Μαγνησίας, και Γιώργος Ακρίβος, μέλος Δ.Σ. Φ.Σ. Καρδίτσας και πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Καρδίτσας.

Όλοι επισήμαναν ότι ο φαρμακοποιός είναι ο επιστήμονας της διπλανής πόρτας, ο οποίος προσφέρει τις γνώσεις του και τη βοήθειά του καθημερινά στους συνανθρώπους του. Η εύκολη πρόσβαση στο ελληνικό φαρμακείο και η σχέση εμπιστοσύνης που έχει χτιστεί με τους πολίτες, καθιστά τον φαρμακοποιό απαραίτητο κρίκο στην παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

  • Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας από τα φαρμακεία

Το πολύ επίκαιρο θέμα της παροχής ΠΦΥ από τα φαρμακεία παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της ενότητας αυτής, τον συντονισμό της οποίας είχε ο πρόεδρος του Φ.Σ. Ηρακλείου κ. Γιάννης Τσικανδηλάκης.

«Ο ρόλος του φαρμακοποιού στη σύγχρονη φαρμακευτική περίθαλψη και εξατομικευμένη ιατρική πρακτική: Προκλήσεις και προοπτικές» ήταν το θέμα της εισήγησης του κ. Ιωάννη Βιζιριανάκη, αναπληρωτή καθηγητή Φαρμακογνωσίας-Φαρμακολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ. Ο κ. Βιζιριανάκης, μεταξύ άλλων, επισήμανε τον ουσιαστικό ρόλο του φαρμακοποιού ως επιστημονικού συμβούλου και τη συμβολή του στη συμμόρφωση των ασθενών με τη φαρμακευτική του αγωγή.

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Διαμαντής Κλημεντίδης, κλινικός φαρμακοποιός M.Sc., υπεύθυνος Νοσοκομειακού Φαρμακείου στην Κλινική «Αγία Αικατερίνη», επιχείρησε να απαντήσει στο καίριο ερώτημα «έχει ρόλο ο φαρμακοποιός στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού;». Τόνισε δε, ότι «σε όλο τον κόσμο τα κοινοτικά φαρμακεία συμμετέχουν στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είτε έμμεσα, είτε άμεσα. Η συμμετοχή του φαρμακοποιού στις δράσεις μεγιστοποίησης της εμβολιαστικής κάλυψης του ελληνικού πληθυσμού ανήκει στα βασικά επαγγελματικά δικαιώματά του».

  • Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα (Μ.Σ.Α.Φ.)

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η κα Δήμητρα Χατζηπαύλου-Λίτινα, καθηγήτρια Φαρμακευτικής Χημείας στο Τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ, τόνισε ότι «Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 30 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο λαμβάνουν καθημερινά Μ.Σ.Α.Φ. και ότι το 40% των ατόμων αυτών είναι ηλικίας άνω των 60 ετών». Επιπλέον, αναφέρθηκε στον μηχανισμό δράσης των φαρμάκων αυτών και τις αλληλεπιδράσεις τους με άλλα φάρμακα, επισημαίνοντας τον συμβουλευτικό ρόλο του φαρμακοποιού, κυρίως στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

  • Διακοπή καπνίσματος

Στα σημαντικά οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η κα Σοφία Γιδά, πνευμονολόγος, επιμελήτρια Β’, Β’ Πνευμονολογική Κλινική Γ.Ν. Τρικάλων. Πιο συγκεκριμένα, η κα Γιδά επισήμανε ότι παρατηρούνται:

Σε 20 λεπτά: Πτώση της αρτηριακής πίεσης και υποχώρηση της ταχυσφυγμίας

Σε 8 ώρες: Τα επίπεδα του CO θα μειωθούν και τα επίπεδα του οξυγόνου θα επιστρέψουν σε φυσιολογικές τιμές

Σε 48 ώρες: Η πιθανότητα  καρδιακής προσβολής αρχίζει να μειώνεται, η νικοτίνη απομακρύνεται από το σώμα, η γεύση και η όσφρηση επανέρχονται.

Σε 72 ώρες: Ο βήχας και η απόχρεμψη θα υποχωρήσουν σημαντικά και η ενέργεια θα αυξηθεί.

Σε 1 χρόνο: Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής θα μειωθεί κατά 50% και η αναπνευστική λειτουργία θα είναι βελτιωμένη και θα βελτιώνεται συνεχώς

Σε 5 χρόνια: Ο κίνδυνος εγκεφαλικού θα εξισωθεί με αυτόν των μη καπνιστών.

Σε 10 χρόνια: Ο κίνδυνος καρκίνου θα εξισωθεί με αυτόν των μη καπνιστών.

Σε 15 χρόνια: Ο κίνδυνος καρδιακούς προσβολής θα εξισωθεί με αυτόν των μη καπνιστών.

Τέλος, παρουσίασε τα «βήματα» που πρέπει να ακολουθηθούν για τη διακοπή καπνίσματος.

  • Νέα δεδομένα στον αντιγριπικό εμβολιασμό

Στην εποχική γρίπη και τον αντιγριπικό εμβολιασμό αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η κα Ιωάννα Τσιαούση, medical director, Τμήμα Εμβολίων ΒΙΑΝΕΞ. Πιο συγκεκριμένα, η κα Τσιαούση παρουσίασε την επιδημιολογική εικόνα και την ποικιλομορφία των ιών της γρίπης, τις ομάδες αυξημένου κινδύνου, καθώς και τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού. Ακόμη, τόνισε ότι παρά το γεγονός πως ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας έναντι της γρίπης βοηθάει στην ατομική προστασία τους, αφού έχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στη γρίπη, η εμβολιαστική κάλυψή τους παραμένει χαμηλή.