Πρωτοβουλία ευρωπαϊκών χωρών για προσιτές τιμές στα ακριβά φάρμακα

Πρωτοβουλία ευρωπαϊκών χωρών για προσιτές τιμές στα ακριβά φάρμακα

Διμερείς επαφές είχε ο Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου των ευρωπαίων υπουργών Υγείας στο Άμστερνταμ, με στόχο την ενιαία διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρείες για προσιτές τιμές στα ακριβά φάρμακα.

Στο περιθώριο της άτυπης συνόδου, ο κ. Ξανθός συναντήθηκε με τους υπουργούς Υγείας της Κύπρου, της Μάλτας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, με τους οποίους συμφώνησε για την ανάγκη κοινής διαπραγμάτευσης με τις φαρμακευτικές εταιρείες με στόχο την εξασφάλιση προσιτών και κοινωνικά αποδεκτών τιμών αποζημίωσης των ακριβών φαρμάκων.

«Οι βιομηχανίες φαρμάκου διαθέτουν μεγάλη οικονομική ισχύ που υπερβαίνει τη διαπραγματευτική ικανότητα μεμονωμένων και μικρών χωρών και σε συνδυασμό με το έλλειμμα εμπειρίας και τεχνογνωσίας διαπραγμάτευσης αρκετών κρατών-μελών, έχουν επιβάλλει μηχανισμούς τιμολόγησης και αποζημίωσης που υπονομεύουν το δικαίωμα των ασθενών στην ευχερή πρόσβαση σε καινοτόμα και ακριβά φάρμακα τα οποία διασφαλίζουν θεραπευτική αποτελεσματικότητα και ποιότητα ζωής» επεσήμανε ο κ. Ξανθός.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει συνάντηση σε τεχνικό επίπεδο, έτσι ώστε να προετοιμαστεί μια επίσημη συνάντηση που θα οριστικοποιήσει το πλαίσιο μιας τέτοιας συνεργασίας, με στόχο να αυξηθεί η διαπραγματευτική ισχύ, ιδιαίτερα των μικρών χωρών ή χωρών που αντιμετωπίζουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα.