Ροδόχρους Ακμή: Όλες οι πιθανές αιτίες

Ροδόχρους Ακμή: Όλες οι πιθανές αιτίες

Μία στις δέκα γυναίκες, ηλικίας συνήθως 30-50 ετών, και αρκετοί άνδρες ταλαιπωρούνται από μία μορφή ακμής η οποία εμφανίζεται κυρίως με κοκκίνισμα στο κέντρο του προσώπου και μπορεί να συνοδεύεται από σπυράκια.

Η ροδόχρους ακμή είναι μία μακροχρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια, που προκαλεί σπυράκια, πρήξιμο και εμφανή διαστολή στα μικρά, επιφανειακά αγγεία του δέρματος. Συνήθως προσβάλλει τη μύτη και τα μάγουλα, και λιγότερο συχνά το μέτωπο και το πιγούνι.

Όπως εξηγεί ο κ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, η ακριβής αιτία της ροδόχρου ακμής δεν είναι γνωστή, ενώ στους παράγοντες κινδύνου συμπεριλαμβάνονται το οικογενειακό ιστορικό, οι περιβαλλοντικές συνθήκες, η διατροφή, το αλκοόλ και το στρες.

«Η διάγνωση βασίζεται στα συμπτώματα και, παρότι δεν υπάρχει ριζική θεραπεία, μπορούμε να χορηγήσουμε ορισμένα φάρμακα τα οποία βελτιώνουν τα συμπτώματά της», λέει. «Ωστόσο, και οι ίδιοι οι ασθενείς μπορούν να κάνουν αρκετά πράγματα για να εμποδίσουν την περαιτέρω επιδείνωσή της και να την θέσουν υπό έλεγχο».

Το κλειδί, σύμφωνα με τον ειδικό, είναι να εντοπίσετε και να προσπαθείτε να αποφύγετε οτιδήποτε προκαλεί εξάρσεις της ακμής σας. Να ποιοι είναι οι παράγοντες που πρέπει να προσέχετε:

Ήλιος

Η έκθεση στον ήλιο, έστω και λίγη ώρα, αρκεί για να δημιουργηθεί ανεξέλεγκτο κοκκίνισμα στο δέρμα με ροδόχρου ακμή. Γι’ αυτό τον λόγο οι ασθενείς πρέπει να προστατεύονται με αντηλιακό που θα έχει SPF τουλάχιστον 30 όταν, για οποιονδήποτε λόγο, βγαίνουν από το σπίτι τους. Αυτό ισχύει ακόμα και όταν παραμένουν υπό σκιά, καθώς και για τις μέρες με συννεφιά.

Στρες

Το στρες μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις της ροδόχρου ακμής. Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία να διδαχθείτε τεχνικές διαχείρισής τους.

Υπερθέρμανση

Η υπερβολική ζέστη μπορεί να επιδεινώσει την ροδόχρου ακμή. Για να προστατευθείτε, να κάνετε χλιαρό (όχι καυτό) ντους, να ντύνεστε σε στοιβάδες για να τις αφαιρείτε αναλόγως με τη θερμοκρασία, να πίνετε δροσερά υγρά όταν νιώθετε ζέστη, να κάθεστε μακριά από τις πηγές θερμότητας (π.χ. τζάκι, καλοριφέρ, σόμπα κ.λπ.) και να χρησιμοποιείτε κλιματισμό.

Καυτά ροφήματα

Μελέτες έχουν δείξει ότι σε μερικούς ανθρώπους η ροδόχρους ακμή παρουσιάζει έξαρση όταν πίνουν πολύ ζεστά ροφήματα. Προσπαθήστε λοιπόν να τα πίνετε χλιαρά, ειδάλλως κρύα.

Αλκοόλ

Το κόκκινο κρασί έχει πολλές πιθανότητες να προκαλέσει έξαρση, αλλά μερικοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι και σε άλλα ποτά. Μην υπερβαίνετε επίσης τα 1-2 ποτά ημερησίως. Να πίνετε τέλος ένα μεγάλο ποτήρι δροσερό νερό μετά από κάθε ποτό.

Πικάντικα φαγητά

Αν τα πικάντικα φαγητά προκαλούν κοκκίνισμα στο πρόσωπό σας, δοκιμάστε τις μετρίως πικάντικες εκδοχές τους. Γενικά, όμως, καλό είναι να αποφεύγετε εντελώς τα πικάντικα πιάτα.

Προϊόντα περιποίησης

Να χρησιμοποιείτε προϊόντα περιποίησης των μαλλιών και του δέρματος που σας έχει συστήσει ο δερματολόγος ιατρός. Εάν εκδηλώσετε αίσθημα καύσου, κνησμό, τσιμπήματα, ξηροδερμία, ενημερώστε τον αμέσως.

Μέικ απ. Αν το μέικ απ που χρησιμοποιείτε επιδεινώνει την ροδόχρου ακμή, πρέπει να το αλλάξετε. Πριν την εφαρμογή του, να αλείφετε το δέρμα σας με μία ήπια, χωρίς άρωμα, υδατική κρέμα και ύστερα με μία ελαφριά, υγρή βάση, που σταθεροποιείται με πούδρα.

Να αποφεύγετε το αδιάβροχο μέικ απ και τις «βαριές» βάσεις που δεν απλώνονται εύκολα ή χρειάζονται ειδικό προϊόν για να αφαιρεθούν.

Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα και βιταμίνες μπορεί να επιδεινώσουν την ροδόχρου ακμή. Σε αυτά ανήκουν, π.χ., ορισμένα φάρμακα για την υπέρταση, για την καρδιά, για το άγχος, τις ημικρανίες, το γλαύκωμα, η βιταμίνη Β3 κ.λπ. Αν νομίζετε ότι κάποιο φάρμακο επιδεινώνει την ακμή σας, μην το διακόψετε. Συμβουλευθείτε τον γιατρό που σας το έχει συστήσει.

Άσκηση

Οτιδήποτε αυξάνει τη σωματική θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει έξαρση της ακμής – και σε αυτό συμπεριλαμβάνεται η άσκηση. Για να προστατευθείτε, να γυμνάζεστε με χαμηλότερη ένταση, νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα (όταν έχει την περισσότερη δροσιά το καλοκαίρι), σε κλειστό χώρο με κλιματισμό ή ακόμα καλύτερα μέσα στο νερό. Για να δροσίζεστε μετά το τέλος της προπόνησης, να έχετε μαζί σας μια πετσέτα την οποία θα μουσκεύετε σε κρύο νερό και ένα μπουκάλι δροσερό νερό.