Τέσσερις χιλιάδες προσλήψεις στην Υγεία με τα 48,8 εκατ. ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες

Τέσσερις χιλιάδες προσλήψεις στην Υγεία με τα 48,8 εκατ. ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες

Η δρομολόγηση της διαδικασίας για την κάλυψη 4.000 θέσεων νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, τέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης που είχε χτες ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη και την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι προσλήψεις αυτές, εντάσσονται στην βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, που είναι η ταχεία βελτίωση της κατάστασης και η αντιμετώπιση των προβλημάτων ώστε, εντός του 2017, να υπάρξει μια εντελώς νέα εικόνα για την Δημόσια Υγεία στην χώρα μας.

Σε δηλώσεις τους μετά τη σύσκεψη, οι Ν. Παππάς, Π. Πολάκης και Ρ. Αντωνοπούλου, τόνισαν ότι η κυβέρνηση προχωρά στην ταχεία υλοποίηση κάλυψης 4.000 θέσεων απασχόλησης στα νοσοκομεία, στο Σύστημα Υγείας, με στόχο αυτό να έχει πραγματοποιηθεί έως τις αρχές του Ιανουαρίου.

«Τα λεφτά της πρώτης δόσης από τις τηλεοπτικές άδειες έχουν εισπραχθεί και διοχετεύονται με τέτοιο τρόπο ώστε να πιάνουν τόπο, ακριβώς για να γιατρεύονται οι μεγάλες πληγές που έχουν ανοίξει στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας, από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια», τόνισε ο Νίκος Παππάς. Σημείωσε ότι «η κοινωνική και οικονομική σταθεροποίηση που επισυμβαίνει αυτή τη στιγμή, παίρνει σάρκα και οστά». Τόνισε ότι προτεραιότητες είναι η δημιουργία της απασχόλησης και μάλιστα σε τομείς όπου ο κόσμος αντιμετωπίζει τις περισσότερες δυσκολίες. Επισήμανε ότι «ήδη το πρόγραμμα για 15.000 περισσότερες θέσεις στους παιδικούς σταθμούς έχει κατοχυρωθεί και υλοποιείται», προσθέτοντας ότι «σήμερα συζητήσαμε το πώς θα προχωρήσουμε στην ταχεία υλοποίηση της κάλυψης 4.000 θέσεων απασχόλησης στα νοσοκομεία, στο Σύστημα Υγείας». «Στόχος μας είναι από την αρχή της χρονιάς, αυτές οι 4.000 προσλήψεις να έχουν πραγματοποιηθεί», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας.

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα, ο Παύλος Πολάκης είπε, ότι «με τα 48.800.000 ευρώ από αυτά που εισπράχθηκαν από τις άδειες των καναλιών μετά από 27 χρόνια και που πολλοί δεν πίστευαν ότι θα μπορούσε να γίνει αυτό το πράγμα, προκηρύσσουμε, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, 4.000 θέσεις στα νοσοκομεία, στις υγειονομικές δομές και τους εποπτευόμενους οργανισμούς από το υπουργείο Υγείας, σε όλη τη χώρα, θέσεις κοινωφελούς εργασίας, 12μηνης διάρκειας, με τα αντίστοιχα επιδόματα και στόχος μας είναι αυτοί οι άνθρωποι από τις αρχές του Γενάρη να δουλεύουν στα νοσοκομεία, αλλάζοντας την εικόνα που αντιμετωπίζει ο κόσμος αυτή τη στιγμή, μετά από 5 χρόνια μνημονιακής καταστροφής», επισημαίνοντας παράλληλα τις προσπάθειες ανάταξης που κάνει το υπουργείο στο σύστημα, μετά από έναν χρόνο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε ότι μέσα σε αυτές τις 4.000 θέσεις, υπάρχουν 3.000 νοσηλευτές, περίπου 700 άτομα λοιπό προσωπικό νοσοκομείων (οδηγοί στα κέντρα υγείας, τραυματιοφορείς και παρασκευαστές στο ακτινολογικό και στα υπόλοιπα εργαστήρια), περίπου 300 θέσεις που αφορούν εποπτευόμενους οργανισμούς από το υπουργείο Υγείας (όπως είναι το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, ο ΕΟΦ, το ΚΕΘΕΑ, ο ΟΚΑΝΑ), όπου «πραγματικά θα βελτιωθεί η δουλειά που κάνουν μέσα από αυτές τις προσλήψεις». Είπε επίσης ότι θα υπάρξει και μια σοβαρή κατανομή και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, στα ΠΕΔΥ και στα κέντρα υγείας.

Ο Παύλος Πολάκης σημείωσε ότι πρόκειται για «μαζικότατη ένεση προσωπικού στο σύστημα υγείας που έρχεται να προστεθεί στις θέσεις που ήδη καλύπτονται ή είναι σε προκήρυξη ή πρόκειται να προσληφθούν στο επόμενο διάστημα». Πρόσθεσε επίσης, ότι έχει ανακοινωθεί και επίσημα ότι του χρόνου, πέρα από τους 760 νέους διορισμούς γιατρών (που έχουν ολοκληρωθεί οι αιτήσεις και η κατάθεση δικαιολογητικών και γίνεται αυτή τη στιγμή η διαδικασία της κρίσης), θα προκηρυχθούν 2.000 θέσεις εργασίας μόνιμων γιατρών στο Σύστημα Υγείας, με συγκεκριμένη στόχευση ανά την Ελλάδα, προκειμένου μετά από 7 χρόνια που δεν διορίστηκε κανείς στην Υγεία «να μπορέσουν σιγά-σιγά αυτές οι πληγές να επουλώνονται».

Σε σχετικό σχόλιο, ο κ. Πολάκης είπε ότι «η φαντασιακή εικόνα ορισμένων δεν είναι η πραγματική εικόνα που βιώνει ο κόσμος» και ότι είναι «πραγματικά μικρότητα μια συνδικαλιστική ηγεσία, αποκομμένη από την πραγματικότητα και επειδή προσπαθεί να διαφυλάξει τα προνόμια της, να μιλά για “μουλάρια” και για “γκρέηντερ”, όταν: α) ολοκληρώσαμε μέσα σε ενάμιση μήνα έναν διαγωνισμό, που λόγω του ότι δεν τα βρίσκανε στις μίζες, ήταν στα χαρτιά από το 2007 και έχουμε πάει αυτή τη στιγμή 90 ασθενοφόρα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, β) έχουμε ανακαλύψει μόνο τις τελευταίες 15 μέρες, 20 ασθενοφόρα που κάθονταν και δεν χρησιμοποιούνταν, τα οποία τώρα μπαίνουν στην ενεργό δράση, γ) χτες προκηρύχθηκαν άλλες 100 θέσεις πληρώματος διασωστών ασθενοφόρων, δ) υπάρχουν στις ήδη προκηρυγμένες θέσεις δεκάδες θέσεις οδηγών.

Η Ράνια Αντωνοπούλου τόνισε ότι το υπουργείο Εργασίας καταβάλλει όλες τις δυνατές προσπάθειες για την επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας.

Συγκεκριμένα είπε ότι πρόσφατα ανακοινώθηκε η αλλαγή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας, για την υποστήριξη νέων θέσεων στο βαθμό που οι άνεργοι το επιθυμούν. «Αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε μέσα από τις δράσεις μας, είναι να δίνουμε μια πρώτη θέση εργασίας, μια ευκαιρία εργασίας ειδικά στους μακροχρόνια ανέργους», είπε και πρόσθεσε ότι «η κοινωφελής εργασία είναι μια δράση που έχει ισχυροποιηθεί, τα 5μηνα έχουν γίνει 8μηνα και τηρούν όλες τις εργασιακές υποχρεώσεις που πρέπει να έχει το κράτος και οποιοσδήποτε προσλαμβάνει και σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε».