Σε απολογία Παιδίατροι για υπερσυνταγογράφηση εμβολίων σε παιδιά!

Σε απολογία Παιδίατροι για υπερσυνταγογράφηση εμβολίων σε παιδιά!

Τα επιχειρήματά τους καλούνται να διατυπώσουν στον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες παιδίατροι οι οποίοι φέρονται να έχουν υπερσυνταγογραφήσει εμβόλια σε παιδιά.

Ο κλάδος μέσω της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής υποστηρίζει με επιστολή στον ΕΟΠΥΥ ότι η πιθανή υπερσυνταγογράφηση μπορεί να οφείλεται σε διάφορα τεχνικά ζητήματα, δεδομένου ότι τα εμβόλια χορηγούνται δωρεάν και δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική συναλλαγή με τους γονείς.

Όπως εξηγεί η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής:

Πολύ συνηθισμένοι λόγοι που μπορεί να αναγκάσουν τον παιδίατρο να υπερβεί τον συνιστώμενο αριθμό δόσεων εμβολίων, σύμφωνα με τα συνιστώμενα από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών σε κάποιο παιδί, μπορεί να είναι οι κάτωθι:

Όταν ο παιδίατρος για ιατρικούς λόγους θεωρήσει ότι θα πρέπει να κάνει λιγότερες ή περισσότερες δόσεις από τις συνιστώμενες.

Όταν το εμβόλιο καταστραφεί για λόγους κακής μεταφοράς, συντήρησης ή ανασύστασης από τους γονείς, αλλά και από τον παιδίατρο κάποιες φορές.

-Πχ εμβόλια που για κάποιους λόγους δεν μεταφέρθηκαν σωστά από το φαρμακείο, ή δεν συντηρήθηκαν στην σωστή θερμοκρασία 2-8Ο C, είτε γιατί ξεχάστηκαν εκτός ψυγείου, είτε γιατί υπήρξε διακοπή ρεύματος κλπ.

-Εμβόλια που απροσεξία ή λάθος καταστράφηκαν την ώρα της ανάμειξης του περιεχομένου (για όσα περιέχουν διαλύτη).

Όταν την ώρα του εμβολιασμού, μετά από έντονη αντίδραση του παιδιού λόγω φόβου και πόνου, έχουμε την καταστροφή του εμβολίου, λόγω αποτυχημένης έγχυσης.

Γι αυτό και ο κλάδος ζητά την επιείκεια και την ανοχή του ΕΟΠΥΥ, όταν τα όρια στην συνταγογράφηση κάποιων εμβολίων ξεπεράσουν κατά 1-3 δόσεις τα συνιστώμενα όρια και όταν «αυτό είναι κάτι που δεν γίνεται συστηματικά και για όλα τα εμβόλια