Σε διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας περί Ιατρικών Συλλόγων

Σε διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας περί Ιατρικών Συλλόγων

Σε διαβούλευση τέθηκε το Σχέδιο Νόμου περί εκσυγχρονισμού της Νομοθεσίας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και των Ιατρικών Συλλόγων, το οποίο είχε εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ τον Μάιο του 2014.

Ο εκσυγχρονισμός της Ιατρικής Νομοθεσίας του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων, οι οποίοι λειτουργούσαν με Β.Δ. του 1957 και Α.Ν. του 1939, ήταν από τις βασικές προτεραιότητες της Διοίκησης του ΠΙΣ, αλλά και αίτημα των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, προκειμένου να εναρμονιστεί η Νομοθεσία σύμφωνα και με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Η πρόταση του Σχεδίου Νόμου διαμορφώθηκε από Επιτροπή στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι Ιατρικών Συλλόγων από όλη τη χώρα, νομικοί και άλλοι ειδικοί επιστήμονες, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις λειτουργίας του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων.

Συγκεκριμένα, έγιναν δύο Γενικές Συνελεύσεις για τον σκοπό αυτόν το 2014, ελήφθησαν υπόψη όλες οι επιμέρους παρατηρήσεις, η πρόταση εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ τον Μάιο του 2014 και κατατέθηκε τον Ιούνιο του 2014 στο Υπουργείο Υγείας. «Πιστεύουμε, σύμφωνα και με τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθού, ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής τον Σεπτέμβριο» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΠΙΣ.

Η διαβούλευση λήγει στις 25 Αυγούστου 2017. Το Νομοσχέδιο εισαγάγει σύγχρονο τρόπο λειτουργίας των Ιατρικών Συλλόγων και του ΠΙΣ, αίρει τις δυσλειτουργίες του παρελθόντος και καθιστά τους Ιατρικούς Συλλόγους και τον ΠΙΣ στο επίκεντρο των προβλημάτων των ιατρών, ενδυναμώνοντας την ισχύ και τη δράση τους.

«Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκσυγχρονίζει συνεχώς τη λειτουργία του, ηλεκτρονικοποιεί τη σύνδεσή του με τους Ιατρικούς Συλλόγους και καθίσταται ένας ισχυρός Εθνικός Σύλλογος με εκπροσώπηση σε όλες τις Διεθνείς Οργανώσεις (Παγκόσμιος Ιατρικός Σύλλογος – WΗO, Ένωση Ευρωπαίων Ιατρών – CΡΜΕ, UEMS, AEMH, CEOM, κ.λπ.).

Ο σύγχρονος τρόπος λειτουργίας των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και του ΠΙΣ είναι προς όφελος του ιατρικού κόσμου και γενικότερα της Πολιτείας» καταλήγει η ανακοίνωση του Συλλόγου.

O Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, καλεί τους κοινωνικούς εταίρους και κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχουν, καταθέτοντας προτάσεις, προκειμένου να βελτιωθούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου.

Η διαβούλευση  θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 25/08/2017 και ώρα 14:00.

Συντάκτης: Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου