Σε διαβούλευση η υπουργική απόφαση για τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης ναρκωτικών!

Σε διαβούλευση η υπουργική απόφαση για τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης ναρκωτικών!

Απόφαση του υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθού, η οποία τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση όπου και θα παραμείνει μέχρι τις 14 Μαϊου, καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των χώρων αυτών.

Όπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που δημιουργεί η παράνομη χρήση ουσιών σε θεσμοθετημένο χώρο, «η κατοχή και χρήση ναρκωτικών ουσιών από τα άτομα που λαμβάνουν τις υπηρεσίες των Χώρων αυτών και εντός των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης, με την προϋπόθεση ότι αυτοί εγγράφονται στο Μητρώο Καταγραφής Ληπτών Υπηρεσιών των ΧΕΧ, δεν αποτελεί άδικη πράξη».

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση είναι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για την ενέσιμη χρήση προαποκτημένων ναρκωτικών ουσιών από τους λήπτες των υπηρεσιών και τη βραχεία παραμονή τους αμέσως μετά τη χρήση.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως οι χρήστες των ουσιών θα μπορούν να επισκέπτονται τους συγκεκριμένους χώρους έχοντας εξασφαλίσει οι ίδιοι και φέροντας μαζί τους τις ενέσιμες ναρκωτικές ουσίες τους. Για τον λόγο αυτό ορίζεται ότι πρέπει να τηρείται μητρώο καταγραφής ληπτών υπηρεσιών των Χώρων, στο οποίο θα έχει πρόσβαση μόνο η διεπιστημονική ομάδα κάθε Χώρου και το διοικητικό προσωπικό του.

Στο πλαίσιο αυτό η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι οι συγκεκριμένοι χώροι θα πρέπει να στεγάζονται στο κέντρο αστικών περιοχών και «σημεία των πόλεων όπου πραγματοποιείται συστηματική αγοροπωλησία και δημόσια χρήση ναρκωτικών ουσιών, καθώς και συνάθροιση πληθυσμών τοξικοεξαρτημένων και χρηστών ναρκωτικών ουσιών. Οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης γειτνιάζουν με υπηρεσίες αντιμετώπισης της εξάρτησης και ιδιαίτερα με υπηρεσίες μείωσης της βλάβης, όπως οι μονάδες άμεσης πρόσβασης».

Συγκεκριμένα, οι φορείς που θα μπορούν να έχουν στην αρμοδιότητά τους τη λειτουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης είναι ο ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελαιώνα Θηβών, το Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα» και το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας «Αγία Ειρήνη».

Share Button