Σε ποια ηλικία είμαστε σεξουαλικά πιο σοφοί;

Σε ποια ηλικία είμαστε σεξουαλικά πιο σοφοί;

Όταν είμαστε στα 20 ή τα 30 θεωρούμε πως φτάνοντας στα 50 η σεξουαλική μας ζωή θα έχει ήδη πάρει την κατηφόρα. Κι όμως. Φαίνεται πως η ικανοποίηση από τη σεξουαλική μας ζωή είναι μεγαλύτερη στα 50. Κι αυτό επειδή τότε είναι που δίνουμε προτεραιότητα στην ποιότητα αντί για την ποσότητα στο σεξ. Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει τώρα πως ο λόγος που το σεξ είναι καλύτερο μετά τα 50 ή τα 60 είναι ότι αποκτάμε «σεξουαλική σοφία» χάρη στις προηγούμενες εμπειρίες μας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν συνολικά 6.000 ανθρώπους ηλικίας 20 έως 93 ετών.
Οι εθελοντές έπρεπε να απαντήσουν σε μια σειρά από ερωτήσεις. Μία από αυτές ήταν: «Πώς θα βαθμολογούσατε τη σεξουαλική σας ζωή σήμερα;»

Όπως έδειξαν οι απαντήσεις των συμμετεχόντων «η συχνότητα του σεξ χάνει τη σημασία της όσο περνούν τα χρόνια και τη θέση της παίρνει η φροντίδα και η προσπάθεια που επενδύει κανείς στο σεξ».

Η επικεφαλής της έρευνας Μίρι Φόρμπς σχολίασε πως «αυτή η αλλαγή στις προτεραιότητες αποτελεί βασικό δείκτη πρόβλεψης της ποιότητας της σεξουαλικής ζωής για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Όταν μελετήσαμε συγκριτικά τους νέους και τους μεγαλύτερους ενήλικες ως προς συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της σεξουαλικής τους ζωής –συνδυαστικά με κοινωνικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά, καθώς και με την ψυχική και σωματική τους υγεία– διαπιστώσαμε ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες είχαν καλύτερη σεξουαλική ποιότητα ζωής. Όλα αυτά τα ευρήματα μαζί υποδεικνύουν ότι όσο μεγαλώνουμε αλλάζουν οι σεξουαλικές μας προτεραιότητες και κατακτάμε τη γνώση, τις δεξιότητες και τις προτιμήσεις που μας προστατεύουν από την ηλικιακή πτώση της σεξουαλικής ποιότητας ζωής».