Σε ψηφιακή τροχιά μπαίνει το ΕΣΥ! Τι ανακοίνωσε ο Α.Ξανθός

Σε ψηφιακή τροχιά μπαίνει το ΕΣΥ! Τι ανακοίνωσε ο Α.Ξανθός

Ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας, το Portal του Πολίτη και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αναμένεται να αποτελέσουν τους βασικούς πυλώνες για να” μπεί” το ΕΣΥ σε ψηφιακή τροχιά.

Όπως προανήγγειλε ο Ανδρέας Ξανθός στη συζήτηση για την Ηλεκτρονική Υγεία στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της ΕΕ το Portal του Πολίτη, θα αποτελέσει την κεντρική πύλη επαφής του πολίτη με μια σειρά υπηρεσιών, όπως η πρόσβαση σε πλήρες ιατρικό ιστορικό και η διαχείριση ατομικών δεδομένων υγείας, η συγκατάθεση του για πρόσβαση τρίτων στον ιατρικό του φάκελο , η πληροφόρηση για τη συνταγογράφηση φαρμάκων, εξετάσεων, θεραπειών, τα ραντεβού για ιατρικές επισκέψεις και πράξεις, τα στοιχεία της ασφαλιστικής κατάστασης του πολίτη, οι λοιπές κοινωνικές παροχές , τα επιδόματα κλπ. Την ανάπτυξη του πόρταλ αναλάβει η ΗΔΙΚΑ.

“Στην Ελλάδα θεωρούμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση του Συστήματος Υγείας ως προϋπόθεση της σύγχρονης, διαφανούς και αποτελεσματικής διοίκησης του , αλλά και ως όρο υλοποίησης κρίσιμων μεταρρυθμίσεων στην ΠΦΥ , στη φαρμακευτική πολιτική και στις προμήθειες των νοσοκομείων”, ενώ στα βασικά ψηφιακά εργαλεία προσέθεσε και το Χάρτης (Άτλας) Υγείας, τα συστήματα Επιχειρηματικής Ευφυϊας (ΒΙ), τα ηλεκτρονικά ραντεβού και την αναβαθμισμένη Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση. Υπόγραμμισε, όμως, πως και σε αυτό το πεδίο απαιτείται διακρατική συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. “Χρειαζόμαστε ένα κοινό ευρωπαϊκό όραμα χρηστής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην Υγεία”, σημείωσε.

Βασικό κομμάτι στην ηλεκτρονική διακύβερνηση του συστήματος υγείας αποτελεί κατά τον κ. Ξανθό ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας ( ΑΗΦΥ). Βέβαια, για την εφαρμογή του αναμένεται η ψήφιση του νόμου για την ΠΦΥ, στην οποίακα θα εφαρμοστεί. “Συμπληρώνεται από τον οικογενειακό γιατρό ή τους υπόλοιπους πιστοποιημένους επαγγελματίες υγείας , καταγράφει όλες τις πληροφορίες που αφορούν τις παρεμβάσεις πρόληψης , τους προσυμπτωματικούς ελέγχους, την κλινική και εργαστηριακή παρακολούθηση , τη φαρμακευτική αγωγή, τη νοσηλεία , την αποκατάσταση ή οποιαδήποτε άλλη υγειονομική φροντίδα παρέχεται στον ασθενή. Η πρόσβαση των γιατρών/επαγγελματιών υγείας στον ΑΗΦΥ θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής συγκατάθεσης του ασθενούς για κοινή χρήση και διαχείριση των προσωπικών ιατρικών του δεδομένων” υπογράμμισε ο κ. Ξανθός.

Share Button