Η σεκουκινουμάμπη βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών με ψωρίαση

Η σεκουκινουμάμπη βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών με ψωρίαση

Τα δύο τρίτα των ασθενών με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας που ακολούθησαν αγωγή με τη σεκουκινουμάμπη ανέφεραν ότι η ψωρίαση δεν είχε επίδραση στην ποιότητα ζωής τους σε διάστημα 5 ετών, όπως περιγράφεται από την επίτευξη 0/1 στον Δείκτη Ποιότητας Ζωής στη Δερματολογία (DLQI) (72,7% το Έτος 1 και 65,5% το Έτος 5) – ένα ερωτηματολόγιο που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της επίδρασης της ψωρίασης στην ποιότητα ζωής του ασθενούς. Τα δεδομένα αυτά παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο για το 2018 της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας (AAD), στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια.

Τα ευρήματα από τη μελέτη δείχνουν επίσης ότι η επίτευξη απόλυτου PASI ≤1/≤2/≤3 του 1ου  Έτους (58,6%, 67,9% και 74,1%, αντίστοιχα) διατηρήθηκε έως το 5ο Έτος (53,3%, 66,4% και 75,4%, αντίστοιχα),• σύμφωνα με την στατιστική ανάλυση παρατήρησης (as observed analysis). Η επίτευξη απόλυτου PASI μπορεί να παρέχει μία ένδειξη της σοβαρότητας της πάθησης έπειτα από τη θεραπεία. Η επίτευξη απόλυτου PASI μικρότερου από 2 ή 3 έχει προταθεί ως ένδειξη της επιτυχίας της θεραπείας.

Η ψωρίαση δεν είναι απλώς ένα αισθητικό πρόβλημα, αλλά μία επίμονη, χρόνια και, μερικές φορές, δυσάρεστη  πάθηση, η οποία μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τις πιο μικρές πτυχές της ζωής των ανθρώπων σε καθημερινή βάση.

«Υπάρχει μία σύνδεση μεταξύ της επίτευξης καθαρού δέρματος και της βελτιωμένης ποιότητας ζωής, και η σωστή διαχείριση της ψωρίασης θα πρέπει να αντιμετωπίζει τόσο τα σωματικά συμπτώματα της πάθησης όσο και την επίδρασή της στην καθημερινή ζωή των ασθενών», δήλωσε ο Craig Leonardi, MD, επίκουρος καθηγητής δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου St. Louis. «Τα αποτελέσματα από τη μελέτη SCULPTURE δείχνουν ότι η θεραπεία με τη σεκουκινουμάμπη μπορεί να τα παρέχει και τα δύο μακροπρόθεσμα. Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε τέτοιες βελτιώσεις στην ανταπόκριση DLQI και στη βαθμολογία απόλυτου PASI κάτω του 3 σε διάστημα 5 ετών».

«Οι ασθενείς με ψωρίαση αναζητούν μία θεραπεία που όχι μόνο επιτυγχάνει την κάθαρση του δέρματος, αλλά και αντιμετωπίζει την αρνητική επίδραση που έχει η ψωρίαση στη ζωή τους», δήλωσε ο Shreeram Aradhye, Chief Medical Officer και Global Head, Medical Affairs, Novartis Pharmaceuticals. «Είμαστε ενθουσιασμένοι με τα νέα αυτά στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι τα δύο τρίτα των πασχόντων από ψωρίαση δήλωσαν πως δεν υπήρχε επίδραση στην ποιότητα ζωής τους στα 5 έτη όταν ακολούθησαν αγωγή με σεκουκινουμάμπη, και τις δυνατότητες που προσφέρουν στους ασθενείς».

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η ρινοφαρυγγίτιδα, η λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και η κεφαλαλγία, οι οποίες είναι σε αντιστοιχία με αυτές που αναφέρθηκαν στη βασική μελέτη και τις προηγούμενες μελέτες Φάσης III.

Η σεκουκινουμάμπη είναι το πρώτο και μοναδικό πλήρως ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα,  αναστολέας της IL-17A, που είναι εγκεκριμένο για τη θεραπεία της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας (AS), της ψωριασικής αρθρίτιδας (PsA) και της μέτριας έως σοβαρής ψωρίασης κατά πλάκας. Έως σήμερα, η σεκουκινουμάμπη έχει συνταγογραφηθεί σε περισσότερους από 125.000 ασθενείς παγκοσμίως από την έναρξη της κυκλοφορίας της.

Σχετικά με την ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μία δυσάρεστη και επώδυνη αυτοάνοση νόσος, η οποία προσβάλλει πάνω από 125 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως7. Είναι μία εξουθενωτική πάθηση με σημαντικό συναισθηματικό και σωματικό καθημερινό φορτίο. Μακροπρόθεσμα, η ψωρίαση μπορεί να οδηγήσει σε άλλες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, η καρδιακή νόσος, η κατάθλιψη και η ψωριασική αρθρίτιδα – την οποία μπορεί να αναπτύξουν οι πάσχοντες από ψωρίαση σε ποσοστό έως και 30%.

Η ψωρίαση κατά πλάκας είναι η πιο συχνή μορφή της νόσου και εμφανίζεται με τη μορφή επηρμένων, ερυθηματωδών κηλίδων που είναι καλυμμένες με αργυρόχροα λέπια. Πολλοί ασθενείς με ψωρίαση θα αναπτύξουν επίσης δύσκολες στην αντιμετώπιση μορφές της πάθησης, οι οποίες εμφανίζονται στο τριχωτό της κεφαλής, τους όνυχες, τις παλάμες και τα πέλματα , και συσχετίζονται με περαιτέρω άλγος, μειωμένη κινητικότητα και επίπτωση στη λειτουργία.

Συντάκτης: Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου