Το σεξ μειώνει το χρόνιο πόνο

Το σεξ μειώνει το χρόνιο πόνο

Ευεργετικό στην σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου είναι το σεξ σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες τα συμπεράσματα των οποίων αποδεικνύουν ότι δρα θετικά και σε πολλαπλά επίπεδα. Μάλιστα η σεξουαλική δραστηριότητα μειώνει βάση των πρόσφατων μελετών τον χρόνιο πόνο. Όσο για τα οφέλη στην συνολική υγεία του ατόμου, εντοπίζονται σε πολλά, και διαφορετικά επίπεδα. Η πληροφορία αυτή είναι πολύ σημαντική και πρέπει να  αξιοποιηθεί όχι μόνο από  ειδικούς που ασχολούνται με το σχετικό θέμα αλλά και όλους τους επαγγελματίες. Η σωστή ενημέρωση θα βοηθήσει τους πολίτες να κάνουν ένα ακόμα σημαντικό βήμα για τον έλεγχο και τη βελτίωση της υγείας τους.

Ειδικότερα όμως οι επιδράσεις του σεξ, συνολικά, στην υγεία και στην άμυνα του οργανισμού είναι θετικές. Όπως προκύπτει από τις μελέτες, η σεξουαλική δραστηριότητα μειώνει το χρόνιο πόνο. Επιπλέον η κλασική σεξουαλική πράξη ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και την άμυνα του οργανισμού εν αντιθέσει με την πρωκτική επαφή η οποία σχετίζεται με καταστολή της. Η ερωτική πράξη είναι η μοναδική δραστηριότητα που κουράζει αλλά παράλληλα χαλαρώνει το σώμα και βοηθά σημαντικά στη βελτίωση του ύπνου. Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς πως καλύτερος ύπνος σημαίνει καλύτερη υγεία, σωστότερο βάρος και χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. Επίσης όσον αφορά στο ενδοκρινικό σύστημα η σεξουαλική δραστηριότητα αυξάνει τα επίπεδα ορμονών (τεστοστερόνης, οξυτοκίνης, ντομαπίνης). Κατά συνέπεια η ερωτική ζωή βελτιώνεται και η κατάθλιψη μειώνεται.

Σαφώς και η σεξουαλική ζωή ενισχύει την αυτοπεποίθηση του ατόμου όπως επίσης  την κοινωνικότητα και την ικανότητα του να προσαρμόζεται στις κοινωνικές συνθήκες, και να συμμετέχει σε κοινές δραστηριότητες.

Χρήζει επίσης αναφοράς το γεγονός ότι η σεξουαλική δραστηριότητα μειώνει το άγχος και ρίχνει την υψηλή αρτηριακή πίεση. Σταθεροποιεί τον καρδιακό σφυγμό, και είναι μια ικανοποιητική άσκηση για τον οργανισμό. Μια συχνότητα επαφών πάνω από δύο φορές την εβδομάδα βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου κατά 45%.

Το σεξ έχει επίσης θετική επίδραση και στο ουροποιητικό και γεννητικό σύστημα. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα μελετών οι παράμετροι του σπέρματος (ο όγκος, η κινητικότητα και η μορφολογία) είναι καλύτερες μετά από μια κλασική σεξουαλική πράξη εν συγκρίσει με τον αυνανισμό. Ευρήματα τα οποία συνηγορούν υπέρ μιας καλύτερης λειτουργίας του προστάτη. Η λειτουργία αυτή βοηθά στην αποκατάσταση παθήσεων όπως η φλεγμονή (χρόνια προστατίτιδα), ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι ενδεχομένως μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου. Όσον αφορά στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα φαίνεται ότι η κολπική συνουσία βοηθά να διατηρηθεί η φυσιολογική λειτουργία του κόλπου και του περινέου.

Όμως δεν έχουν όλες οι μορφές σεξ θετική επίδραση στην υγεία. Τα οφέλη για την σωματική και ψυχική υγεία σχετίζονται με την κολπική διείσδυση και τον οργασμό, ενώ οι άλλες σεξουαλικές δραστηριότητες δεν αποδεικνύεται να έχουν θετική επίδραση στην συνολική υγεία του ατόμου. Η πληροφορία αυτή είναι σημαντική και θα πρέπει αυτοί που ασχολούνται με την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση καθώς και οι σεξολόγοι να ενημερώνουν  αναλυτικά για τα οφέλη της κλασσικής σεξουαλικής επαφής στην υγεία.