ΣΦΕΕ: Η επικίνδυνη πολιτική υγείας της κυβέρνησης προκαλεί ανησυχία σε ασθενείς και φαρμακευτικές

ΣΦΕΕ: Η επικίνδυνη πολιτική υγείας της κυβέρνησης προκαλεί ανησυχία σε ασθενείς και φαρμακευτικές

«Ο φαρμακευτικός κλάδος, αλλά και οι Έλληνες ασθενείς έχουν γίνει θεατές της θεσμοθέτησης μιας σειράς επικίνδυνων πολιτικών υγείας, που δημιουργούν έντονη ανησυχία και προβληματισμό δεδομένου ότι οι μεν απειλούνται από πολιτικές φοροεξόντωσης, στους δε τίθενται προσκόμματα στην πρόσβασή τους στις καινοτόμες θεραπείες». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Πασχάλης Αποστολίδης κατά τη διάρκεια της κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΣΦΕΕ που πραγματοποιήθηκε, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Πολιτείας, θεσμικών φορέων και υψηλόβαθμων στελεχών της Αντιπολίτευσης και του κλάδου της Υγείας, την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018, στην Αίγλη Ζαππείου.

Οπως είπε ο κ. Αποστολίδης, το 2017 ήταν μια χαμένη χρονιά, με ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες και χωρίς ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, ενώ αναδεικνύοντας την απόγνωση των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και την έλλειψη αντοχών εξαιτίας της πρωτοφανούς επιβάρυνσής τους, υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Η συνεισφορά μας στη συνολική φαρμακευτική δαπάνη είναι πάνω  από 30% ή αλλιώς 4 φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ακόμη, μέσω των επιστροφών κι εκπτώσεων αυτών, καλύψαμε το κόστος κάλυψης 840.000 ανασφάλιστων συμπολιτών μας, που ανήλθε σε 165 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, το μοντέλο τιμολόγησης έχει στερέψει από εξοικονομήσεις και απλά διαιωνίζει τις στρεβλώσεις, με αποτέλεσμα την απόσυρση 240 φαρμάκων από την αγορά. Την περασμένη χρονιά αναλώσαμε  πολύτιμο χρόνο κι ενέργεια για την ανακατανομή του clawback και την αύξηση του rebate, αντί για πραγματικές μεταρρυθμίσεις.

Δυστυχώς, και το  2018 φαίνεται ότι θα αποτελέσει τροχοπέδη για την καινοτομία με αναπόφευκτες και οδυνηρές επιπτώσεις για όλους, με καθυστέρηση από 2 έως και 4 χρόνια εισόδου των νέων φαρμάκων, καθώς εφαρμόζεται 25% τέλος εισόδου στα νέα φάρμακα, τίθενται εξωτερικά και εσωτερικά κριτήρια αξιολόγησης νέων φαρμάκων και βρίσκεται υπό σύσταση η επιτροπή ΗΤΑ που σε συνδυασμό με την επιτροπή διαπραγμάτευσης, θεσπίζει σαν βάση έκπτωσης το 39% χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη θεραπευτική αξία των φαρμάκων! Οι ανάγκες των ασθενών πρέπει να καλύπτονται με επιστημονικούς και όχι λογιστικούς όρους».

Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Αποστολίδης, επίσης, δεν παρέλειψε να σημειώσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του φαρμακευτικού κλάδου, ως η δεύτερη εξαγωγική δύναμη της χώρας, και τις δυνατότητες συμβολής του που θα μπορούσε να έχει στο νέο παραγωγικό μοντέλο εξωστρέφειας και καινοτομίας που χρειάζεται η πατρίδα μας, αλλά και στην αναστροφή του φαινομένου brain drain με τη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, εφόσον υιοθετηθούν φιλοεπενδυτικές και αναπτυξιακές στρατηγικές.

Κλείνοντας, επανάλαβε για μια ακόμη φορά, ότι ο ΣΦΕΕ βρίσκεται στο πλευρό της Πολιτείας, προκειμένου να βρεθούν λύσεις που θα φέρουν νέα ισορροπία και θα συμβάλλουν σε ένα βιώσιμο, λειτουργικό και αποτελεσματικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας, που θα σέβεται απόλυτα τις ανάγκες των ασθενών, διασφαλίζοντας τα δικαιώματά τους  με αίσθημα ευθύνης και αφοσίωσης.

Κατά την τοποθέτησή του, ο Υπουργός Υγείας, κ. Ξανθός, σημείωσε «Το 2018 θα είναι μια χρονιά ορόσημο. Μια χρονιά που με βιώσιμο τρόπο, η χώρα θα ξεφύγει  από το φαύλο κύκλο των μέτρων λιτότητας και της «σφιχτής»  δημοσιονομικής  επιτροπείας και θα μας δώσει μεγαλύτερους «βαθμούς» ελευθερίας για να οργανώσουμε την πολιτική υγείας και γενικότερα την πολιτική του κράτους με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας  και όχι με βάση αυθαίρετους δημοσιονομικούς στόχους».

Παράλληλα, ο κ. Ξανθός αναγνώρισε πως η πολιτική που εφαρμόστηκε επί 7-8 χρόνια προκάλεσε στρεβλώσεις,  προβλήματα,  παρενέργειες και πως έχει εξαντλήσει τα όρια της χωρίς να παράγει τίποτα  θετικό και έχοντας οδηγήσει, ειδικά τον  τομέα του φαρμάκου, σε ένα πολύ οριακό σημείο και πολλαπλά αδιέξοδα. «Πρόθεση μας, λοιπόν, είναι να επιδιώξουμε τις εφικτές  διορθωτικές κινήσεις που θα επιτρέψουν να δώσουμε  το σήμα ότι  σε αυτό τον πολύ ευαίσθητο χώρο έκλεισε ο κύκλος της διακινδύνευσης, υπάρχει μεγαλύτερη προβλεψιμότητα και κυρίως ότι αυτή την περίοδο δεν προωθούμε οριζόντια μέτρα αλλά προσπαθούμε να επιταχύνουμε κρίσιμες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις διαρθρωτικού  χαρακτήρα» υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας.

Συνεχίζοντας την τοποθέτηση του ο κ. Ξανθός τόνισε «Για να αντιμετωπιστεί η ασυμμετρία, αυτό το δίπολο ανάμεσα στις αυξανόμενες υγειονομικές και φαρμακευτικές ανάγκες του πληθυσμού και στη στενότητα των πόρων, ζήτημα που αντιμετωπίζουν και χώρες πιο ισχυρές από εμάς διεθνώς, χρειάζεται να γίνουν κρίσιμες παρεμβάσεις. Καταρχήν στο πεδίο της αξιολόγησης – αυτό που νομοθετήσαμε πριν λίγο καιρό είναι πολύ σημαντικό βήμα και μέλημα μας είναι να ενεργοποιηθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ο μηχανισμός αξιολόγησης της φαρμακευτικής καινοτομίας (HTA)  ώστε να μετατοπιστεί επιτέλους η συζήτηση από το κόστος στη θεραπευτική αξία ενός φαρμάκου- από κοινού με την αναβαθμισμένη διαπραγμάτευση  των τιμών αποζημίωσης και σε συνδυασμό με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και τα μητρώα – την ενσωμάτωση  των οποίων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης επιταχύνουμε αυτή την περίοδο – νομίζω ότι μπορούμε να προσδοκούμε σε ένα καλύτερο «μίγμα» πολιτικής πιο βιώσιμο και πιο αποτελεσματικό για τους πολίτες».

Κλείνοντας το χαιρετισμό του ο Υπουργός Υγείας τόνισε πως και από την πλευρά τόσο του ΕΟΦ όσο και από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ καταβάλλεται μια πολύ συστηματική προσπάθεια για να γίνει το καλύτερο δυνατό.

Συντάκτης: Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου