Σφοδρή επίθεση Κ. Λουράντου στον υπουργό Υγείας

Σφοδρή επίθεση Κ. Λουράντου στον υπουργό Υγείας

Σφοδρή επίθεση κατά του Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, στην τελετή έναρξης του Συνεδρίου της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

Ο κ. Λουράντος κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία ότι παρά τις εξαγγελίες της και την σαφή διατυπωμένη άποψή της , οι αποφάσεις της δεν είναι προς την κατεύθυνση του «ασθενοκεντρικού» συστήματος που ευαγγελίζεται ούτε και βελτιώνει την πρόσβαση των ασθενών στο σύστημα υγείας.

Από την πλευρά του ο Υπουργός ανέφερε πως η Κυβέρνηση ευνοεί το Δημόσιο σύστημα υγείας και πως οι φαρμακοποιοί δεν πρέπει να παραπονιούνται γιατί οι αποφάσεις που λαμβάνονται, υπό το βάρος των μνημονίων, είναι όσο  το δυνατόν πιο ανώδυνες για τους επαγγελματίες  υγείας.

«Πόσες αλυσίδες άνοιξαν φαρμακεία από την έκδοση των σχετικών αποφάσεων;» ρώτησε απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του ΠΦΣ ο Υπουργός Υγείας.

Ο κ. Λουράντος δήλωσε πως «η προσέγγιση για την Υγεία πρέπει να είναι ασθενοκεντρική και με σαφή προσανατολισμό προς ένα δημόσιο σύστημα υγείας. Δυστυχώς όμως τα έργα δείχνουν ακριβώς το αντίθετο . Δηλαδή, μιλάμε για την άρση  των εμποδίων πρόσβασης όταν παραδίδεται με αποφάσεις αυτής της κυβέρνησης στο έλεος των κεφαλαίων και των συμφερόντων,  το καλύτερο και το πυκνότερο δίκτυο παροχής φαρμακευτικής φροντίδας σε όλη την Ευρώπη , που είναι τα φαρμακεία.

Έκτος αν πιστεύει κάποιος ότι οι μεγάλες  αλυσίδες ιδιωτικών συμφερόντων θα δημιουργήσουν σημεία πώλησης ή επενδύσεις π.χ. στην Κάσο όπου βρίσκεται ένα μαχόμενος φαρμακοποιός, ή ακόμη και σε περιοχές μακριά από αστικά κέντρα. Επομένως για ποια άρση των εμποδίων πρόσβασης  μιλάμε;

Για ποιον ασθενοκεντρικό προσανατολισμό μιλάμε κύριε Υπουργέ;  Oταν η κυβέρνηση προχωρά  στην απελευθέρωση των τιμών των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, με σίγουρο αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής τους, ποιο είναι το όφελος για τον ασθενή;».