Συχνότερα προβλήματα υγείας στα παιδιά των καπνιστών

Συχνότερα προβλήματα υγείας στα παιδιά των καπνιστών

Νέα μελέτη που έγινε από τους επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Cincinnati, διαπίστωσε ότι τα παιδιά που ζουν με γονείς ή περιβάλλον καπνιστών κατέληγαν στο ιατρείο ενός γιατρού ή ακόμα και στο νοσοκομείο πιο συχνά από ό,τι τα παιδιά που δεν είχαν εκτεθεί στον καπνό μέσα στο σπίτι τους.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο των Παιδιατρικών Ακαδημαϊκών Εταιρειών που πραγματοποιήθηκε τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου 2016 στη Βαλτιμόρη.

Για τη μελέτη “έκθεση στον καπνό τσιγάρου και χρήση υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης μεταξύ των παιδιών Nationwide,” οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα του 2011-2012 τα οποία πήραν από την Εθνική Έρευνα για την υγεία των παιδιών, που διενεργείται από τα Κέντρα Υγείας των ΗΠΑ και το Εθνικό Κέντρο Πρόληψης Ελέγχου Στατιστικών Υγείας.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τα πρότυπα της αξιοποίησης της υγειονομικής περίθαλψης μεταξύ των παιδιών ηλικίας από νεογέννητα έως 17 ετών, τα οποία ζουν με καπνιστές σε σύγκριση με παιδιά που δεν εκτίθενται στον καπνό στο σπίτι.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της συγκριτικής μελέτης, συνολικά το 24% των 95.677 παιδιών, που αντιστοιχεί σε ένα σταθμισμένο συνολικό 17,6 εκατομμύριων παιδιών σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, ζούσε με καπνιστές μέσα στο σπίτι.

Περίπου 5% των παιδιών ζούσε έστω με έναν που να καπνίζει μέσα στο σπίτι, γεγονός που ισοδυναμεί με ένα σταθμισμένο άθροισμα 3,6 εκατ. παιδιών στις ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που ζούσαν με έναν καπνιστή ή εκτίθενται στον καπνό μέσα στο σπίτι , είχαν πολύ αυξημένες πιθανότητες να φτάσουν σε κάποιο νοσοκομείο ή ιατρείο για να λάβουν ιατρική περίθαλψη, ενώ χρειάζονταν πιο τακτικά φροντίδα στο σπίτι γιατί ήταν άρρωστα.

Την ίδια στιγμή, οι ερευνητές σημείωσαν, ότι ήταν εξαιρετικά μικρές οι πιθανότητες, οι επισκέψεις αυτές να αφορούσαν οδοντιατρική φροντίδα, που σημαίνει ότι τα παιδιά παρουσίαζαν πιο πολύπλοκα προβλήματα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η έκθεση των παιδιών στον καπνό του τσιγάρου έχει πολύ μεγάλη σημασία, καθώς όπως όλα δείχνουν, έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία τους ενώ, αυξάνει κατά πολύ τις πιθανότητες για χρήση των υπηρεσιών υγείας από τα αυτά τα παιδιά.