Σημαντικό βήμα για τον προγεννητικό έλεγχο της ανατομίας του εμβρύου

Σημαντικό βήμα για τον προγεννητικό έλεγχο της ανατομίας του εμβρύου

Tη δυνατότητα αναγνώρισης σοβαρών προβλημάτων και διάγνωσης συγγενών ανωμαλιών δίνει ο έλεγχος των εμβρύων στις κυήσεις του 1ου τριμήνου, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Μαιευτήριο ΛΗΤΩ.

Η έρευνα διενεργήθηκε τη δεκαετία 2007-2017 σε περίπου 16.000 γυναίκες και αφορούσε στον πρώιμο έλεγχο των οργάνων του εμβρύου. Ενσωματώνοντας στο υπερηχογράφημα της αυχενικής διαφάνειας νέους υπερηχογραφικούς δείκτες, βρέθηκε ότι μπορούν να αυξηθούν σημαντικά τα ποσοστά διάγνωσης προβλημάτων της καρδιάς και της σπονδυλικής στήλης σε πρώιμο στάδιο της κύησης, δηλαδή περίπου στον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο 17ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Εμβρυομητικής Ιατρικής που έγινε στην Αθήνα, από την Μαιευτήρα-Γυναικολόγο, Δρ. Αθηνά Σούκα, Υπεύθυνη του Τμήματος Εμβρυομητρικής Ιατρικής του ΛΗΤΩ, η οποία -μεταξύ άλλων- τόνισε ότι «οι νέοι υπερηχογραφικοί δείκτες – εξέταση της τριγλώχινας βαλβίδας, της καρδιάς και εξέταση του οπισθίου εγκεφάλου – μας βοήθησαν να διαγνώσουμε περίπου τις μισές σοβαρές καρδιακές ανωμαλίες και τα 2/3 των εμβρύων με σοβαρή βλάβη της σπονδυλικής στήλης, σε πρώιμο στάδιο της κύησης».

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας στο ΛΗΤΩ, ο κ. Ελπιδοφόρος Δουράτσος, Μαιευτήρας- Γυναικολόγος, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΛΗΤΩ, δήλωσε «Στο Μαιευτήριο ΛΗΤΩ, εφαρμόζουμε πρωτόκολλα ιατρικής του εμβρύου, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα αυτό, για περισσότερο από μία δεκαετία. Επίσης, ακολουθούμε τα διεθνή πρότυπα της τάσης να διαγιγνώσκονται περισσότερες συγγενείς ανωμαλίες στο 1ο τρίμηνο της κύησης, κάτι που επιβεβαιώνεται μέσα από τα αποτελέσματα της έρευνάς μας».