Συνάντηση ΟΕΝΓΕ – υπουργού Υγείας για τα προβλήματα στο ΕΣΥ

Συνάντηση ΟΕΝΓΕ – υπουργού Υγείας για τα προβλήματα στο ΕΣΥ

Η υποστελέχωση των δημοσίων δομών υγείας, καθώς το θέμα της χρηματοδότησης του ΕΣΥ κυριάρχησαν στη συνάντηση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, με την Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Για εργασιακή εξουθένωση των εργαζομένων έκαναν λόγο οι γιατροί, ενώ κ. Ξανθός ζήτησε «συστράτευση των πιο έντιμων, των πιο αξιόπιστων και των πιο έγκυρων επιστημονικά δυνάμεων που έχει το σύστημα υγείας, έτσι ώστε σταδιακά να βελτιωθεί η καθημερινότητα και να διασφαλιστεί η ποιότητα των υπηρεσιών στον κόσμο που τις έχει ανάγκη».

Αναλυτικά, οι εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ έκαναν εκτεταμένη αναφορά στο πρόβλημα υποστελέχωσης των δημόσιων δομών επισημαίνοντας ότι, οι κενές θέσεις γιατρών και νοσηλευτών δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των κλινικών σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, ενώ παράλληλα έχουν ως συνέπεια οι εργαζόμενοι να έχουν φτάσει στα όρια της εργασιακής εξουθένωσης.

Επίσης, έθεσαν στον υπουργό Υγείας το θέμα της χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος υγείας, τις συμβάσεις με τα ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας, την επίσπευση των κρίσεων για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό των νοσοκομείων, αλλά και τις επιθέσεις που δέχονται συχνά γιατροί και λοιπό προσωπικό, από εξοργισμένους πολίτες.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, απάντησε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθεια για βιώσιμη έξοδο από την κρίση προς όφελος των αδύναμων και των πληγέντων από τα μέτρα της λιτότητας.

«Για να πετύχει αυτή η πολιτική πρέπει να υπάρξει συστράτευση των πιο έντιμων, των πιο αξιόπιστων και των πιο έγκυρων επιστημονικά δυνάμεων που έχει το σύστημα υγείας, έτσι ώστε σταδιακά να βελτιωθεί η  καθημερινότητα και να διασφαλιστεί η ποιότητα των υπηρεσιών στον κόσμο που τις έχει ανάγκη», ανέφερε ο κ. Ξανθός.

Επεσήμανε δε ότι για πρώτη φορά, μετά από έξι χρόνια μνημονίου, αυξήθηκε ο προϋπολογισμός για την Υγεία, ολοκληρώθηκαν παλαιότερες κρίσεις για προσλήψεις γιατρών, και προκηρύχθηκαν νέες θέσεις μόνιμου ιατρο-νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού με στόχο τη σταθεροποίηση και τη σταδιακή ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

«Από 1,388 δισεκατομμύρια, που ήταν το όριο αγορών το 2015, φέτος είναι 1,634 δισεκατομμύρια, ενώ η κρατική επιχορήγηση από το 1,025 πήγε στο 1,156. Επιπλέον, αυξήσαμε τα κονδύλια για την ΠΦΥ από τα 115 εκατ. στα 150 εκατ. € και αυξήσαμε το κονδύλι για τους επικουρικούς γιατρούς και το επικουρικό προσωπικό: Στα νοσοκομεία από 34 εκατομμύρια, έγινε 60 εκατομμύρια και στην ΠΦΥ τα 12 εκατομμύρια, έγιναν 20 εκατομμύρια. Αυξήσαμε, επίσης, το κονδύλι για τις εφημερίες των γιατρών και τις υπερωρίες του νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού από τα 297 εκατ € στα 335 εκατ. € και εξασφαλίσαμε 1,5 εκατ. €, ώστε να δώσουμε ως οικονομικό κίνητρο, μηνιαίο επίδομα ύψους 400 € σε 311 γιατρούς που υπηρετούν/ θα υπηρετήσουν σε άγονες περιοχές με αναδρομική ισχύ από την ημερομηνία ψήφισης του παράλληλου προγράμματος (21/02/2016). Έχουμε, επίσης, προσλάβει 1.275 επικουρικούς γιατρούς από τον Οκτώβριο του 2015. Έχουμε υπογράψει 350 διορισμούς από παλιές κρίσεις του 2008, του ’09 και του ’10, ενώ αυτή την περίοδο διορίζονται 985 μόνιμοι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα υγείας», ανέφερε ο υπουργός προθέτοντας ότι έχει γίνει συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών για νέα παράταση του υπηρετούντος επικουρικού προσωπικού (η τρέχουσα λήγει στις 30/9/2016), έτσι ώστε να μην τεθεί σε διακινδύνευση η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και των κέντρων υγείας.

Τέλος, ο κ. Ξανθός είπε ότι επειδή προέρχεται από το ΕΣΥ, γνωρίζει πολύ καλά ότι το ανθρώπινο δυναμικό στα νοσοκομεία είναι κουρασμένο, ταλαιπωρημένο και εξουθενωμένο -τόσο σε εργασιακό, όσο και σε μισθολογικό επίπεδο- και γι’ αυτό πρέπει να δοθεί το σήμα ότι σταμάτησε η περίοδος της συνειδητής εγκατάλειψης, απαξίωσης και αποδιοργάνωσης της δημόσιας περίθαλψης των προηγούμενων χρόνων.

«Σήμερα σταθεροποιείται η λειτουργία του συστήματος υγείας, γίνονται ανακουφιστικές παρεμβάσεις στην καθημερινότητα των δημόσιων νοσοκομείων και προχωρά ένα σχέδιο ριζικής αναδιοργάνωσης σε αυτόν τον τομέα, το οποίο δεν βασίζεται μόνο στις προσλήψεις και στην επιπλέον χρηματοδότηση αλλά και στον έλεγχο της προκλητής ζήτησης και σπατάλης καθώς και στην πάταξη της διαφθοράς, της συναλλαγής με συμφέροντα, των πελατειακών σχέσεων, της κομματοκρατίας και της εκμετάλλευσης του αρρώστου», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.