Σκευάσματα μαϊμού πωλούνται σαν αυθεντικά στην ελληνική αγορά

Σκευάσματα μαϊμού πωλούνται σαν αυθεντικά στην ελληνική αγορά

Όλο και περισσότερα είναι τα φάρμακα που πωλούνται από το διαδίκτυο ως αυθεντικά θέτοντας έτσι σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των ασθενών.

Αυτό προέκυψε από έρευνα, που πραγματοποίησε το Τμήμα Ελέγχου Κυκλοφορίας του Οργανισμού σε νόμιμα σημεία διακίνησης φαρμακευτικών προϊόντων, φαρμακεία), καθώς και σε μη αδειοδοτημένους χώρους,  σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία και το ΣΔΟΕ και διαπιστώθηκαν σημαντικές παραβάσεις της νομοθεσίας, που δεν περιορίζονται μόνο στο κανονιστικό πλαίσιο των φαρμάκων.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, κατασχέθηκε πλήθος παραστατικών και σκευασμάτων από τα οποία προκύπτουν:

Αγορές από μη νόμιμες πηγές, μεταξύ των οποίων και το Διαδίκτυο.
Πωλήσεις σε πρόσωπα μη εξουσιοδοτημένα να κατέχουν φάρμακα, εντός και εκτός Ελλάδας.
Διακίνηση ψευδεπίγραφων φαρμάκων.

Η διερεύνηση βρίσκεται σε εξέλιξη και ο ΕΟΦ θα επιβάλλει τις προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις με την ολοκλήρωση κάθε σταδίου, ενώ οι περιπτώσεις που διαπιστώνεται ποινικό αδίκημα παραπέμπονται αρμοδίως.

Η διοίκηση του Οργανισμού καλεί όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα διανομής των φαρμάκων να είναι προσεκτικοί στις εμπορικές συναλλαγές που πραγματοποιούν, ελέγχοντας προσεκτικά την προέλευση και τη γνησιότητα των προϊόντων που παραλαμβάνουν, αλλά και τους υποψήφιους αποδέκτες των φαρμάκων.

Ο ΕΟΦ ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Βάση Δεδομένων “EudraGMDP” με τα στοιχεία των κατόχων άδειας χονδρικής πώλησης.
Πλαστά

Εκτιμάται ότι τουλάχιστον τα μισά φάρμακα που διακινούνται στο ίντερνετ είναι πλαστά ή νοθευμένα και βέβαια μη εγκεκριμένα από τις αρχές, ενώ είναι αγνώστου προελεύσεως.

Αμπούλες για καρκινοπαθείς με παραποιημένη σύνθεση, χάπια χωρίς επαρκή περιεκτικότητα σε δραστικές ουσίες και άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα που έχουν νοθευτεί ή μολυνθεί καταλήγουν ολοένα συχνότερα στα χέρια ανυποψίαστων αγοραστών.

Σύμφωνα με στοιχεία, το πρόβλημα της εμπορίας παράνομων φαρμάκων οξύνεται ολοένα περισσότερο. Από φάρμακα τύπου «lifestyle», όπως χάπια αδυνατίσματος, κατά της τριχόπτωσης ή της σεξουαλικής δυσλειτουργίας, μέχρι πανάκριβα σκευάσματα για τον καρκίνο, τις καρδιαγγειακές νόσους, την ηπατίτιδα και το διαβήτη.

Το 2% με 3% των φαρμάκων που διακινούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πλαστά, ενώ εκτιμάται ότι οι χώρες προέλευσης είναι κυρίως η Ινδία και η Αφρική.