Σοβαροί κίνδυνοι για τις αισθητικές παρεμβάσεις από «τυχοδιώκτες»

Σοβαροί κίνδυνοι για τις αισθητικές παρεμβάσεις από «τυχοδιώκτες»

Φαινόμενα εξαπάτησης των πολιτών καταγγέλλει η Ελληνική Εταιρία Δερματοχειρουργικής Laser και Αισθητικής Δερματολογίας

«Ζούμε σε μία περίοδο στην οποία η απουσία ελεγκτικών μηχανισμών και η οικονομική κρίση έδωσε το δικαίωμα σε “τυχοδιώκτες” να ασχοληθούν με την ιατρική αλλά και την ιατρική αισθητική» ανέφερε ο Τηλέμαχος Ανθόπουλος, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δίνοντας  το στίγμα του προβλήματος της πραγματοποίησης πράξεων αισθητικής ιατρικής, όπως η χορήγηση μπότοξ και υαλουρονικού οξέος, που συχνά συνοδεύεται από σοβαρές επιπλοκές στην υγεία των ασθενών. Όπως εξήγησε ο κ. Ανθόπουλος στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Εταιρείας, έχουμε φθάσει στο σημείο «ιατροί -ειδικευμένοι και ανειδίκευτοι- να ασκούν ιατρικές πράξεις άλλων ειδικοτήτων, αλλά και μη ιατροί και παραϊατρικά επαγγέλματα να διαφημίζουν ιατρικές πράξεις στο διαδίκτυο».

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Δρ Ανθόπουλο, Γ.Γ. της Ελληνικής Εταιρείας Δερματοχειρουργικής Laser και Αισθητικής Δερματολογίας και Πρόεδρο Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ), στόχος της αισθητικής ιατρικής είναι η αντιμετώπιση και βελτίωση προβλημάτων που επηρεάζουν την εμφάνιση ενός ανθρώπου. Αλλά η σωστή ενημέρωση γύρω από τις πράξεις αυτές και η σωστή επιλογή του θεράποντα ιατρού είναι κρίσιμη, σημειώνουν οι ειδικοί. Ειδικά στην επιλογή του σωστού επαγγελματία οι ενδιαφερόμενοι και ενδιαφερόμενες θα πρέπει να στρέφονται σε δερματολόγους και πλαστικούς χειρουργούς, οι οποίοι και είναι εκπαιδευμένοι κατάλληλα. Η χορήγηση μπότοξ ή υαλουρονικού οξέος σε ακατάλληλους χώρους, όπως κομμωτήρια, ινστιτούτα ομορφιάς κοκ, είναι εξίσου επικίνδυνη. Εκτός από το κακό αποτέλεσμα, μια επισφαλής διαδικασία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα παραμορφώσεις, εγκαύματα, τυφλώσεις από υαλουρονικό που τοποθετήθηκε περιοφθαλμικά, ακόμη και εγκεφαλικό, ενώ έχει καταγραφεί διεθνώς και τουλάχιστον ένας θάνατος.

Συνεπώς, ο πολίτης θα πρέπει να είναι ενημερωμένος και με επίγνωση του/των προβλημάτων του, να έχει λογικές προσδοκίες, να επιλέξει το θεράποντα ιατρό και το χώρο ορθά, με γνώμονα την ποιότητα και όχι την τιμή, ενώ θα πρέπει να αποφεύγει όποιους πιέζουν υπερβολικά για να πουλήσουν, έχουν υπερβολικές διακυμάνσεις τιμών και καλλιεργούν υπερβολικές προσδοκίες.

Τα προϊόντα θα πρέπει να ανοίγονται μπροστά στον καταναλωτή, να είναι ενήμερος εγγράφως για τον τύπο, τη μάρκα και το μοντέλο των συσκευών. Ακόμη, οι γιατροί συστήνουν να ζητείται ιατρική ταυτότητα και ειδικότητα του θεράποντος αν υπάρχει αμφιβολία, ενώ εξαπατηθεί θα πρέπει να υποβάλλει επώνυμη καταγγελία.