«Σούπερ βακτήρια» σκότωσαν 33.000 ασθενείς στην ΕΕ

«Σούπερ βακτήρια» σκότωσαν 33.000 ασθενείς στην ΕΕ

Τα βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά ευθύνονται για τον θάνατο 33.000 ανθρώπων το 2015 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τους υπολογισμούς Ευρωπαίων ερευνητών που δημοσιεύονται από την επιθεώρηση The Lancet Infectious Diseases.

Οι ερευνητές εκπόνησαν ένα μοντέλο υπολογισμού των μολύνσεων και των θανάτων για πέντε τύπους λοιμώξεων από τα δεδομένα του ευρωπαϊκού δικτύου επιτήρησης EARS (European antimicrobia resistance surveillance network).

Για το έτος 2015, υπολογίζουν σε 671.689 τον αριθμό των προσώπων που μολύνθηκαν και σε 33.110 τον αριθμό των θανάτων που αποδίδονται στα πολυανθεκτικά βακτήρια.

Οι επιπτώσεις «είναι συγκρίσιμες με το συσσωρευμένο αποτέλεσμα της γρίπης, της φυματίωσης και του ιού του AIDS» κατά την ίδια περίοδο, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Οι περισσότεροι από τους θανάτους αφορούν μωρά μικρότερα των 12 μηνών και τους άνω των 65 ετών. Οι επιπτώσεις σε όρους θνησιμότητας είναι πιο αυξημένες στην Ιταλία και την Ελλάδα. Η Ιταλία αριθμεί από μόνη της πάνω από το ένα τρίτο των θανάτων που συνδέονται με τα υπερβακτήρια (10.762 θάνατοι). Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα με το μεγαλύτερο πρόβλημα –σε αναλογία με τον πληθυσμό της-, καθώς το 2015 καταγράφηκαν 18.472 λοιμώξεις και 1.626 θάνατοι. Στην Ελλάδα η πλειονότητα των περιστατικών αφορά σε λοιμώξεις από ανθεκτικά στα τελευταίας γενιάς αντιβιοτικά όπως είναι οι καρβαπενέμες και οι κολιστίνες.

Στη σχετική λίστα ακολουθούν η Ρουμανία (1.470 θάνατοι), η Πορτογαλία (1.158 θάνατοι) και η Κύπρος, ενώ στον αντίποδα είναι οι Ισλανδία, Εσθονία και Ολλανδία.

Οι γιατροί προειδοποιούν τακτικά για τους κινδύνους από την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών, με την οποία επικίνδυνα βακτήρια γίνονται ανθεκτικά.

Στο σύνολο των 670.000 λοιμώξεων από πολυανθεκτικά βακτήρια που υπολογίσθηκαν για το 2015, σχεδόν τα δύο τρίτα σημειώθηκαν σε νοσοκομειακό περιβάλλον, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Share Button