Σπανάκι και φασόλια σας προστατεύουν από έμφραγμα και εγκεφαλικό

Σπανάκι και φασόλια σας προστατεύουν από έμφραγμα και εγκεφαλικό

Η καθημερινή κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια στο ιχνοστοιχείο μαγνήσιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού και τύπου 2 διαβήτη. Στα τρόφιμα αυτά ανήκουν, μεταξύ άλλων, οι ξηροί καρποί, τα φασόλια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κλειδί είναι να μην καταναλώνει κανείς μόνο ένα από τα προαναφερθέντα, αλλά τη μεγαλύτερη δυνατή ποικιλία.

Μία ανάλυση 40 προγενέστερων κλινικών μελετών με περισσότερους από 1 εκατομμύριο εθελοντές, τους οποίους οι ερευνητικές ομάδες είχαν παρακολουθήσει επί 4 έως 40 χρόνια, έδειξε ότι όσοι εθελοντές κατανάλωναν το περισσότερο μαγνήσιο είχαν 10% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια. Είχαν επίσης 12% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού και 26% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν το λιγότερο μαγνήσιο.

Επιπλέον, με κάθε 100 mg μαγνήσιο που κατανάλωναν οι εθελοντές την ημέρα, μειωνόταν κατά 7% ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου και κατά 22% ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας.