Στα κάγκελα οι νοσοκομειακοί γιατροί για τον νόμο Χουλιαράκη! Αποζημίωση 850.000 ευρώ επιδικάστηκε σε γιατρό για ιατρική επιπλοκή

Στα κάγκελα οι νοσοκομειακοί γιατροί για τον νόμο Χουλιαράκη! Αποζημίωση 850.000 ευρώ επιδικάστηκε σε γιατρό για ιατρική επιπλοκή

Στα κάγκελα είναι ο κλάδος των νοσοκομειακών γιατρών μετά από απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που επιδίκασε το ποσό των 850.000 ευρώ σε γιατρό του δημοσίου -και όχι στο νοσοκομείο Λάρισας- ως αποζημίωση για ιατρική επιπλοκή σε ασθενή και σύμφωνα με νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο νόμος Χουλιαράκη, στον οποίο είχαν αντιταχθεί σθεναρά οι γιατροί κατά τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης, προέβλεπε ότι οι γιατροί των δημοσίων νοσοκομείων θα καλούνται να καταβάλουν από την τσέπη τους την αστική αποζημίωση, σε περίπτωση ιατρικού σφάλματος. Μέχρι τη στιγμή που ψηφίστηκε ο συγκεκριμένος νόμος, αλλά και με βάση τη διεθνή πρακτική, τις αποζημιώσεις σε παρόμοιες περιπτώσεις καταβάλλει το δημόσιο νοσοκομείο.

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών (ΟΕΝΓΕ), Ηλίας Σιώρας, δήλωσε πως “Είναι πολύ πρόστυχο αυτό το σχέδιο, έτσι θα το χαρακτήριζα. Και είχαμε εκφράσει εντονότατα την αντίθεσή μας στους κυρίους του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι δεν άλλαξαν τη νομοθεσία και έλεγαν κατ’ επανάληψη, ότι μόνο αν υπάρχει δόλος ή βαριά αμέλεια. Αυτό, όμως, κάθε δικαστήριο μπορεί να το ερμηνεύσει κατά το δοκούν. Επομένως, πρέπει να απαλειφθεί πάραυτα, για να τελειώνει αυτή η ιστορία. Δεν μπορεί ο γιατρός των 1.500 και 1.600 να σηκώσει τέτοια ποσά και είναι άδικο”.

Γιατί καταδικάστηκε ο γιατρός του Νοσοκομείου Λάρισας

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου επιδίκασε το παραπάνω ποσό, σε γιατρό του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας με αφορμή ιατρική επιπλοκή που είχε συμβεί 17 χρόνια πριν! Στο ποινικό δικαστήριο ο γιατρός είχε καταδικαστεί για απλή αμέλεια.