Στα μαχαίρια ΕΟΠΥΥ- φαρμακοποιοί για το iso στα φαρμακεία

Στα μαχαίρια ΕΟΠΥΥ- φαρμακοποιοί για το iso στα φαρμακεία

Αγεφώρωτες μοιάζουν οι διαφορές μεταξύ του Οργανισμού και των Φαρμακοποιών στο θέμα της υποχρεωτικής εφαρμογής ISO στα φαρμακεία.

Η πρόθεση ενεργοποίησης από τον ΕΟΠΥΥ μιας κοινοτικής οδηγίας, η οποία προβλέπει πως όσοι πάροχοι χορηγούν αναλώσιμα, επιθέματα, τρόφιμα ειδικής διατροφής κ.λπ. οφείλουν να διαθέτουν ορισμένες προδιαγραφές και ISO, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των Φαρμακοποιών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κ. Λουράντο οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχει φθάσει σε αδιέξοδο, καθώς οι “απαιτήσεις του ΕΟΠΥΥ είναι παράλογες και ανεφάρμοστες για τα φαρμακεία”.

Έτσι , ο ΠΦΣ θα πραγματοποιήσει σήμερα έκτακτο διοικητικό συμβούλιο με θέμα την υπογραφή ή όχι της συλλογικής σύμβασης που προτείνει ο ΕΟΠΥΥ για όλους τους παρόχους, μεταξύ αυτών και τα φαρμακεία, οι οποίες προϋποθέτουν “εκτός των άλλων, υποχρεωτικό ιατροτεχνολογικό ISO για κάθε ένα προμηθευτή.

“Ανατρέξαμε αμέσως στην PGEU και στα μέλη – κράτη και μόλις με πληροφόρησε η νομική σύμβουλος της PGEU κυρία Βerganza πως όπου εφαρμόζεται ΙSO είναι προαιρετικό”, σημειώνει ο κ. Λουράντος.

Μετά την ψήφιση της τροπολογίας που προβλέπει τη δυνατότητα καθορίσμού ανώτατων τιμών από τον Οργανισμό, έως τη σύναψη των συμβάσεων (εδώ), ο ΕΟΠΥΥ καλεί σήμερα σε διαβούλευση, για τα προτεινόμενα σχέδια συμβάσεων, τους εν λόγω παρόχους. Άλλωστε, έως σήμερα έχουν δυνατότητα οι παραπάνω πάροχοι να υποβάλλουν και τις θέσεις τους επί των προτεινόμενων συμβάσεων. Αύριο Τετάρτη θα πραγματοποιηθούν οι συνεδριάσεις των αντίστοιχων υποεπιτροπών διαπραγμάτευσης του οργανισμού.