Στάση αναμονής κρατούν οι γενικοί γιατροί για τη συνταγογράφηση φαρμάκων για ΧΑΠ και άσθμα. Τί επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους

Στάση αναμονής κρατούν οι γενικοί γιατροί για τη συνταγογράφηση φαρμάκων για ΧΑΠ και άσθμα. Τί επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους

 

Συγκρατημένη ικανοποίηση εκφράζουν οι γενικοί γιατροί και παθολόγοι σχετικά με τις διατάξεις που εντάχθηκαν στο “παράλληλο πρόγραμμα” για την Υγεία και αφορούν τον κλάδο τους.

Όπως αναφέρουν σε επιστολή τους προς τον υπουργό, κ. Α. Ξανθό, τα μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής, παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξα μετά την “αντανακλαστική”, όπως την χαρακτηρίζουν, απάντηση της Αριστοτέλους μετά το σάλο που προκλήθηκε γύρω από τον σχεδιαζόμενο αποκλεισμό Γενικών Ιατρών και Παθολόγων από τη συνταγογράφηση κατηγοριών εισπνεόμενων φαρμάκων (όλων των σταθερών συνδυασμών) για κάποιες από τις συχνότερες χρόνιες παθήσεις στην κοινότητα (άσθμα, ΧΑΠ).

Κι αυτό διότι, όπως εξηγούν, παρόλο που αναφέρεται ξεκάθαρα πως “οι γενικοί γιατροί θα συνεχίσουν να συνταγογραφούν τα φάρμακα για το άσθμα και τη ΧΑΠ, ακριβώς όπως έκαναν μέχρι σήμερα”, στη συνέχεια δεν ξεκαθαρίζεται ποια είναι τα φάρμακα υψηλού κόστους, που απευθύνονται σε περιορισμένο αριθμό ασθενών με ανθεκτική ΧΑΠ” και δεν απαντιέται ξεκάθαρα το αν αποσύρεται ο περιορισμός συνταγογράφησης.

Οι ίδιοι πάντως, εκφράζουν την ελπίδα η Αριστοτέλους να αναφερόταν σε σκευάσματα όπως “το xolair και daxas, και όχι σε φάρμακα που για έτη βρίσκονταν στη θεραπευτική τους φαρέτρα, όπως τα seretide, symbicort, rolenium, inuvair, pulmoton, foster, αλλά και τα νεότερα πολλά υποσχόμενα σκευάσματα ultibro, anoro, relvar κλπ”.

Σε αντίθετη περίπτωση- υπογραμμίζουν- τίθεται θέμα όξυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων, αφού μόνο όσοι έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε πνευμονολόγο (με το ανάλογο κόστος σε χρόνο ή χρήμα) θα έχουν και πρόσβαση στα προωθημένα φάρμακα και αυτοί που θα απευθύνονται αποκλειστικά στον οικογενειακό τους γιατρό, είτε λόγω ανάγκης, είτε λόγω πεποίθησης, θα έχουν πρόσβαση μόνο στα παλιά, φθηνά φάρμακα, με το λιγότερο ευνοϊκό προφίλ αρκετές φορές …    

H αναστάτωση που προκλήθηκε από το θέμα του περιορισμού της συνταγογράφησης μας, θέτει επί τάπητος ξανά το πάγιο αίτημα μας για ανάγκη αποσαφήνισης των ορίων της ειδικότητας και σε σχέση με τις άλλες ειδικότητες, καθώς και του σχεδιασμού διαγνωστικών και θεραπευτικών αλγορίθμων για τα συνήθη χρόνια νοσήματα στην κοινότητα, βάση ομοφωνιών (consensus) των επιστημονικών εταιριών των ειδικοτήτων και σε συμφωνία με το τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Τί λέει το Υπουργείο

Αργά το απόγευμα της Τρίτης πάντως σε ανακοίνωσή της η Αριστοτέλους είχε διευκρινήσει πως παρά το γεγονός ότι η κατάρτιση της Θετικής λίστας είναι σε διαδικασία διαβούλευσης,  θα πρέπει να διευκρινιστούν τα εξής:

  • Οι γενικοί γιατροί θα συνεχίσουν να συνταγογραφούν τα φάρμακα για το άσθμα και τη ΧΑΠ, ακριβώς όπως έκαναν μέχρι σήμερα.
  • Ο μόνος περιορισμός θα αφορά σκευάσματα τα οποία είναι υψηλού κόστους και απευθύνονται σε περιορισμένο αριθμό ασθενών με ανθεκτική ΧΑΠ. Στόχος αυτής της ρύθμισης είναι η  αποφυγή της μη αναγκαίας συνταγογράφησης και ο έλεγχος της δαπάνης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).
  • Τα παραπάνω σκευάσματα θα συνταγογραφούνται από πνευμονολόγο την πρώτη φορά και στη συνέχεια από τους γενικούς γιατρούς. Επομένως, δεν τίθεται θέμα ασφάλειας και ταλαιπωρίας των ασθενών με ΧΑΠ αφού οι γενικοί γιατροί θα εξακολουθήσουν να έχουν τη δυνατότητα να συνταγογραφούν τα φάρμακά τους.