Στατίνες κατά του καρκίνου του μαστού

Στατίνες κατά του καρκίνου του μαστού

Ενα ακόμα όπλο στον πόλεμο κατά του καρκίνου του μαστού πιθανώς να είναι οι στατίνες, αφού Βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μείωση των επιπέδων χοληστερόλης μπορεί να αποτρέψει την υποτροπή του καρκίνου του μαστού. Γι’ αυτό τον λόγο, οι στατίνες θα πρέπει να βρεθούν στη φαρμακευτική φαρέτρα των ογκολόγων, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Ειδικότερα, η βρετανική επιστημονική ομάδα, στην οποία μετέχει και μία Ελληνίδα ειδικός, διαπίστωσε ότι ορισμένοι καρκίνοι του μαστού παράγουν ένα μόριο χοληστερόλης που μιμείται τα οιστρογόνα και ενθαρρύνει την παραγωγή καρκινικών κυττάρων. Αν και η παραγωγή χοληστερόλης δεν είναι η μοναδική αιτία υποτροπής των καρκινικών όγκων, η προοπτική προσθήκης των στατινών στις θεραπευτικές επιλογές είναι ενθαρρυντική. Βεβαίως, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, θα πρέπει προηγουμένως να επιβεβαιωθεί η χρησιμότητα των σκευασμάτων κατά της χοληστερίνης με νέες έρευνες. Στην ερευνητική ομάδα συμμετέχει και η Ελληνίδα μοριακή βιολόγος Νικιάνα Σιμιγδάλα.

Η συχνότερη μορφή καρκίνου του μαστού (περίπου το 80% του συνόλου των κρουσμάτων) αφορά καρκίνους που χρησιμοποιούν τα οιστρογόνα για την ανάπτυξή τους. Στις περιπτώσεις αυτές τα κύτταρα του μαστού έχουν περισσότερους υποδοχείς οιστρογόνων, πράγμα που διευκολύνει τον πολλαπλασιασμό των όγκων. Τα αντικαρκινικά φάρμακα, όπως παραδείγματος χάρη, το tamoxifen σταματούν την τροφοδοσία των όγκων, μπλοκάροντας τους υποδοχείς οιστρογόνων, ενώ άλλα φάρμακα, όπως οι αναστολείς αρωματάσης, μειώνουν τις συγκεντρώσεις των ορμονών και κάποια εξ αυτών καταστρέφουν ολοσχερώς τους υποδοχείς οιστρογόνων. Συχνά αυτοί οι καρκίνοι αναπτύσσουν αντίσταση στα φάρμακα και οι ασθενείς υποτροπιάζουν. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα καρκινικά κύτταρα παράγουν εναλλακτικά καύσιμα με τη μορφή ενός μορίου χοληστερόλης. Οταν ανεστάλη η παραγωγή της, η ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων επιβραδύνθηκε κατά 30 έως 50%. Η σημασία της χοληστερόλης αποδεικνύεται και από δύο άλλες μελέτες που διαπιστώνουν ότι η ενεργοποίηση γονιδίων για την παραγωγή χοληστερόλης συνδέεται με τη μειωμένη ανταπόκριση του ασθενούς στα αντικαρκινικά φάρμακα.