Στατίνες: Ποιοι ασθενείς δεν τις ανέχονται;

Στατίνες: Ποιοι ασθενείς δεν τις ανέχονται;

Οι στατίνες, τα γνωστά φάρμακα για τη μείωση της χοληστερίνης, έχουν αποδείξει ότι είναι από τα πιο σημαντικά φάρμακα στην καρδιολογία, καθώς έχουν μειώσει τα καρδιακά επεισόδια κατά 25-30%, ποσοστό που δεν έχει επιτευχθεί με άλλες θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Ωστόσο υπάρχει ένα ποσοστό 5-22% ασθενών που δεν ανέχεται τις στατίνες και παρουσιάζει μυαλγίες και έντονη μυϊκή αδυναμία. Αυτό όμως που εγείρει ερωτήματα είναι ότι αρκετοί από τους ασθενείς αυτούς δεν παρουσιάζουν αύξηση της κρεατινικής κινάσης, ενός ενζύμου που απελευθερώνεται από τη φλεγμονή ή την καταστροφή των μυών. ‘Αρα τι πραγματικά συμβαίνει;

Σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας, ποσοστό 26,5% ασθενών που έλαβαν placebo πιστεύοντας ότι είναι στατίνες, εμφάνισαν μυαλγίες ή μυϊκή αδυναμία, γεγονός που δείχνει ότι μπορεί η «δυσανεξία» στις στατίνες να είναι αποτέλεσμα αυθυποβολής.
Παράλληλα, άλλη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα σε πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών (105.322 άτομα που είχαν υποστεί έμφραγμα) υποστήριξε ότι όσοι καρδιοπαθείς δεν λάμβαναν στατίνες στη σωστή δοσολογία για λόγους μη ανοχής, εμφάνισαν περισσότερα εμφράγματα και καρδιακούς θανάτους σε σχέση με όσους λάμβαναν κανονικά την αγωγή τους με στατίνες.

Συνεπώς, οι στατίνες είναι τόσο σημαντικές για την καρδιακή υγεία που καλό θα ήταν να αποφεύγεται η διακοπή τους από τους ασθενείς με δυσανεξία (οι οποίοι μπορεί και να αυθυποβάλλονται). Μια συμβουλή είναι να αναζητηθούν εναλλακτικοί τρόποι λήψης, π.χ. σε άλλες μορφές, πριν ληφθεί η απόφαση διακοπής τους.