Στοιχεία σοκ: Η κατάθλιψη αυξήθηκε κατά 18% μέσα σε δέκα χρόνια!

Στοιχεία σοκ: Η κατάθλιψη αυξήθηκε κατά 18% μέσα σε δέκα χρόνια!

Δραματικά είναι τα στοιχεία για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Όπως προκύπτει από στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, θλιβερή πρωτιά κατέχει η Αττική και οι περισσότεροι αυτόχειρες είναι άνω των 41 ετών!

Αναλυτικά, από το 2013 έως και το 2016 οι αυτοκτονίες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Το 2013 έγιναν σε όλη την Ελλάδα 566 αυτοκτονίες και 642 απόπειρες αυτοκτονίας, το 2014 έγιναν 514 αυτοκτονίες και 579 απόπειρες και το 2015 «εκτοξεύθηκαν» αφού καταγράφηκαν 613 αυτοκτονίες και 769 απόπειρες. Αντίστοιχα, το πρώτο εννεάμηνο του 2016 έγιναν 349 αυτοκτονίες και 513 απόπειρες.

Την ίδια στιγμή η κατάθλιψη είναι τώρα η κύρια αιτία κακής υγείας και αναπηρίας στον κόσμο, με περισσότερους από 300 εκατομμύρια ανθρώπους να υποφέρουν από αυτή την ασθένεια.

Το ποσοστό της κατάθλιψης αυξήθηκε κατά περισσότερο από 18% από το 2005, αλλά μια έλλειψη υποστήριξης για την ψυχική υγεία σε συνδυασμό με έναν κοινό φόβο για το στίγμα σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν τη θεραπεία που χρειάζονται προκειμένου να ζήσουν υγιείς, παραγωγικές ζωές.

«Αυτά τα νέα στοιχεία είναι ένα ξυπνητήρι για όλες τις χώρες προκειμένου να επανεξετάσουν την προσέγγισή τους στην ψυχική υγεία και να την αντιμετωπίσουν με τον επείγοντα χαρακτήρα που της αξίζει», ανέφερε η Μάργκαρετ Τσαν, γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, σε δήλωση που εκδόθηκε από τα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Ο ΠΟΥ διεξάγει μια εκστρατεία για την ψυχική υγεία προκειμένου να αντιμετωπίσει το στίγμα και τις παρανοήσεις με τίτλο: «Κατάθλιψη: Ας μιλήσουμε».

«Για κάποιον που ζει με κατάθλιψη, το να μιλάει σε ένα πρόσωπο που εμπιστεύεται είναι συχνά το πρώτο βήμα προς τη θεραπεία και την ανάρρωση», δήλωσε ο Σέχαρ Σαξένα, διευθυντής του τμήματος ψυχικής υγείας του ΠΟΥ.