Στην τελική ευθεία η προκαταρκτική για τη Novartis!

Στην τελική ευθεία η προκαταρκτική για τη Novartis!

Ηλεκτρισμένο αναμένεται να είναι το κλίμα συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, για τη σύσταση προανακριτικής για τη Novartis, κατά 10 πολιτικών προσώπων.

Σε μια συνεδρίαση που θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και θα φτάσει, κατά πάσα πιθανότητα ως τα μεσάνυχτα, θα συζητηθεί η πρόταση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα ερευνήσει την πολύκροτη υπόθεση.

Η εισήγηση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, για μια συνεδρίαση και ψηφοφορία με δέκα κάλπες – μια για κάθε πρόσωπο που προτείνεται για περαιτέρω έλεγχο – έγινε αποδεκτή κατά πλειοψηφία από τα μέλη της Διάσκεψης των προέδρων του κοινοβουλίου, το μεσημέρι της Πέμπτης, 15 Φεβρουαρίου.
Βάσει της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί την Τετάρτη στο Κοινοβούλιο, όσοι από τους 10 εμπλεκόμενους μιλήσουν, θα έχουν στη διάθεσή τους από 20 λεπτά ο καθένας -με κάποια ανοχή στο χρόνο- προκειμένου να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι ομιλητές όλων των κομμάτων με 10 λεπτά ομιλίας ο καθένας.
Ο δεύτερος κύκλος θα περιλαμβάνει ομιλίες από 16 βουλευτές ανάμεσά τους και εκπρόσωπος των ανεξάρτητων βουλευτών. Ακόμη θα μιλήσουν τέσσερις υπουργοί οι δύο της Δικαιοσύνης (Σταύρος Κοντονής και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος) και και οι δύο της Υγείας (Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης).

Επίσης θα μιλήσουν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και η συζήτηση θα κλείσει με τους αρχηγούς των κομμάτων, οι οποίοι θα έχουν από 20 λεπτά στη διάθεση τους και από 15 λεπτά για την δευτερολογία τους.
Οι εμπλεκόμενοι βουλευτές δεν θα έχουν το δικαίωμα, όπως προβλέπει ο κανονισμός, να ψηφίσουν τον εαυτό τους στη σχετική ψηφοφορία.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους μη βουλευτές έχουν δηλώσει ότι θα μιλήσουν στην Ολομέλεια ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος αλλά και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Το λόγο θα λάβει και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ βέβαιο πρέπει να θεωρείται ότι θα λάβουν τον λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Μάριος Σαλμάς.
Από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα θα μιλήσουν δηλαδή όλοι πλην του Δημήτρη Αβραμόπουλου ο οποίος εκείνη την ημέρα θα είναι σε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και για αυτό το λόγο θα στείλει γραπτό υπόμνημα.