Στο…κόκκινο 65 Κέντρα Υγείας! Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Στο…κόκκινο 65 Κέντρα Υγείας! Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Σε αποσύνθεση είναι 65 Κέντρα Υγείας χωρίς προσωπικό και υλικά σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Με βάση την ΠΟΕΔΗΝ σε αποσύνθεση είναι Κέντρα Υγείας που οι περιοχές ευθύνης είναι κλασικοί τουριστικοί προορισμοί τις εορτές των Χριστουγέννων.

Χιονοδρομικά Κέντρα δεν καλύπτονται ούτε καν από ορθοπεδικούς και καρδιολόγους ενώ μεταξύ άλλων δύσβατες – ορεινές περιοχές είναι χωρίς ασθενοφόρα και τα Κέντρα Υγείας τους είναι κλειστά.

Ενδεικτικά με βάση τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ:

ΔΥΤΙΚΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ
Κ.Υ. Φραγκίστα
Πέθανε γυναίκα με καρδιοπάθεια, επειδή ήταν κλειστό το Κέντρο Υγείας.

«Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές εξαιτίας της διάλυσης των Κέντρων Υγείας, ειδικά όσα είναι ανεπτυγμένα σε δυσπρόσιτες περιοχές» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ και περιγράφει:

Σήμερα λειτουργούν 209 Κέντρα Υγείας εκ των οποίων 9 μόνο στα χαρτιά. Επίσης λειτουργούν 12 Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας. Σε 7.000 οργανικές θέσεις Ιατρών υπηρετούν 3000 Ιατροί εκ των οποίων 2.000 είναι Αγροτικοί Ιατροί.

Το ποσοστό κάλυψης σε Ειδικευμένους Ιατρούς είναι 20%. Στις 10.000 οργανικές θέσεις του προσωπικού πλην Ιατρών υπηρετούν 3.500 Επαγγελματίες Υγείας. Η κάλυψη των οργανικών θέσεων είναι 35%.
Επίσης σε αποσύνθεση βρίσκονται οι πρώην Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ, καθότι κλείνουν η μία μετά την άλλη, λόγω των ελλείψεων Ειδικευμένων Ιατρών και άλλων Επαγγελματιών Υγείας. Είναι τριτοκοσμική η κατάσταση στη Πρωτοβάθμια Περίθαλψη.

Σε 30 Δήμους της Χώρας δεν υπάρχουν Ειδικευμένοι Ιατροί στο Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. (Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία, συμβεβλημένοι Ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ). Σε 145 Δήμους δεν υπάρχει Καρδιολόγος, σε 115 Δήμους δεν υπάρχει Γυναικολόγος και 75 Δήμου δεν έχει Παιδίατρος.
Ενδεικτικά η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει Μονάδες Υγείας Π.Φ.Υ. σε πόλεις:

Άργος δεν έχει Παιδίατρο. Καλαμάτα έχει μόνο ένα Παιδίατρο. Ξάνθη έχει μόνο έναν Γενικό Ιατρό. Δεν έχει Παιδίατρο, Καρδιολόγο, Οφθαλμίατρο, Γυναικολόγο, Ακτινολόγο. Αίγιο δεν έχει Καρδιολόγο. Καρδίτσα δεν έχει Καρδιολόγο, Γυναικολόγο.

Ναύπλιο δεν έχει Ακτινολόγο, Παιδίατρο, Γυναικολόγο, Καρδιολόγο, Οφθαλμίατρο, Φυσικοθεραπευτή. Καβάλα έχει δύο Καρδιολόγους, έναν Παθολόγο, έναν Γενικό Ιατρό, ένα Μικροβιολόγο, έναν Ακτινολόγο και τέσσερις Οδοντιάτρους. Δεν έχει Παιδίατρος, Ορθοπεδικό, Οφθαλμίατρο, Γυναικολόγο. Δράμα έχει δύο οδοντιάτρους, ένα Μικροβιολόγο και έναν Ακτινολόγο. Δεν έχει Γενικό Ιατρό, Καρδιολόγο, Παθολόγο, Παιδίατρο, Γυναικολόγο, Οφθαλμίατρο. Κοζάνη δεν έχει Παιδίατρο, Γυναικολόγο, Οφθαλμίατρο, Ακτινολόγο. Λάρισα δεν έχει Οδοντίατρο.

Στους Οργανισμούς των Κέντρων Υγείας δεν προβλέπονται Καρδιολόγοι, Ορθοπεδικοί και άλλες ειδικότητες Ειδικευμένων Ιατρών. Πριν τα Μνημόνια καλύπτονταν από τα Νοσοκομεία με Ιατρούς βασικών ειδικοτήτων. Τώρα αυτό είναι αδύνατον, επειδή οι Ιατροί των Νοσοκομείων αποδεκατίστηκαν. Αντιθέτως οι Γενικοί Ιατροί των Κέντρων Υγείας τώρα κάνουν εφημερίες στα Νοσοκομεία.

Κέντρα Υγείας λειτουργούν με μία μόνο Νοσηλεύτρια, αν και απομακρυσμένα από τα Νοσοκομεία, αποκλεισμένα λόγω των καιρικών συνθηκών (π.χ. Ανδρίτσαινα). Κάθε ημέρα όλο και περισσότερα Κέντρα Υγείας κλείνουν το μεσημέρι και τα Σαββατοκύριακα.

Παράδειγμα στο Κ.Υ. Φραγκίστα που καλύπτει το Δυτικό Καρπενήσι, μιάμιση ώρα από το Νοσοκομείο, (εάν δεν είναι κλειστός ο δρόμος από χιόνια ή κατολισθήσεις) μένει κλειστό πολλές φορές λόγω έλλειψης Ιατρών και Ασθενοφόρων.

Το εν’ λόγω Κέντρο Υγείας καλύπτει δύσβατες περιοχές σε ακτίνα 110 χιλιομέτρων. Πριν από ενάμιση χρόνο γυναίκα 65 ετών με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα έφτασε ζωντανή στο Κέντρο Υγείας. Δυστυχώς το βρήκε κλειστό και κατέληξε.